Šerilin rođendan – singapurski zadatak koji je mnoge zbunio

februar 25 19:46 2018

Jedan zadatak iz školskog testa iz matematike za mlade Singapurce začudio je roditelje učenika, ali i razbesneo ih jer smatraju da se od njihove dece previše traži.
Potrebno je izabrati jedan od ponuđenih datuma, odnosno pogoditi kada je Šerilin rođendan sa što manje datih podataka.
„Albert i Bernard postali su prijatelji sa Šeril i želeli su da znaju kada joj je rođendan. Šeril im je dala listu 10 mogućih datuma“, počinje zadatak.


Od ponuđenih datuma su 15, 16, 19. maj, 17. i 18. jun, 14. i 16. jul, 14, 15. i 17. avgust. Šeril onda kaže Albertu mesec, a Bernardu dan svog rođenja
Albert kaže da ne zna kada joj je rođendan, ali da je siguran da ni Bernard ne zna. Bernard onda kaže da isprva nije znao kada je Šeril rođena, ali da sada zna. Onda i Albert kaže da sada i on zna kada je rođena.
Glavno pitanje glasi: „Kada je Šerilin rođendan?“
Kenet Kong, jedan od roditelja, fotografisao je zadatak i postavio ga na Fejsbuku ističući da se nalazio na testu za jedanaestogodišnjake.
Iako se Singapur tradicionalno odlično kotira kada su u pitanju vrhunski matematičari, zadatak je izazvao buru reakcija zabrinutih roditelja i kritiku obrazovnog sistema.
Međutim, kasnije je objavljeno da je zadatak bio namenjen za decu od 15 godina, koja su učestvovala u prošlonedeljnoj Azijskoj matematičkoj olimpijadi organizovanoj u Singapuru.
Organizatori su rekli da je test namenjen za nadareniju decu, odnosno kao svojevrsno rešeto na kom bi se probrali bolji učenici.

 

 

 

  Categories:
napišite komentar

6 komentara

 1. februar 26, 22:40 #1 Milena

  18. jun

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. mart 20, 15:17 #2 Bg

  16. jul je tačan odgovor

  Odgovorite na ovaj komentar
  • maj 06, 19:02 Luka

   a kako znas

   Odgovorite na ovaj komentar
   • jun 12, 22:23 Miloš

    16. juli.
    Polazimo: Al. zna mjesec. Pošto tvrdi da Be. ne zna – onda Be. shvata da otpadaju maj i jun (Al. na osnovu meseca zna da ne dolaze u obzir JEDNOZNAČNI datumi 18. i 19.)
    Be. je pametan i pročitao je Al. i shvatio da pošto to nisu maj i jun, onda ima jasnu sliku -kod njega je datum koji nije 14, jer da jeste, u tom slučaju bio i dalje bio u nedoumici. Pošto je Be. rešio slučaj, Al. koji ima mesec (juli) na osnovu Be. odlučnosti sada zna da to nije 14. (Da je 14. Be. bi dalje bio u nedoumici juli ili avgust.) Dakle, ostao je samo 16. (Da je Al. imao avgust i dalje bi bio u nedoumici koji datum je dobio Be. – 15. ili 17. Pošto nije bio u nedoumici, znači da mu je saopšten juli.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.