Sigurni znaci da je dete ušlo u pubertet

maj 08 16:09 2018

 

Uzrasna granica puberteta se promenila, ali se znakovi da je dete već ušlo u pubertet nisu promenili.

Ulazak u pubertet roditelji mogu očekivati već u uzrastu od 9 godina. Neko dete će znakove puberteta početi da pokazuje i ranije, ponekad znatno ranije, dok će neka deca možda tek nakon desete polako ući u ovo turbulentno razdoblje života. Turbulentno deci i roditeljima.

Ako ste već počeli da primećujete neke znakove da vaše dete više nije ono isto dete koje znate, ogromne su šanse da je i ono već zagazilo u novo doba svog života. Doduše, bez brige da ćete negde zakasniti jer se razdoblje puberteta danas proteglo do 24. godine života.

Pubertet plus adolescencija. Za roditelje često jedna te ista stvar.

No vratimo se počecima i sigurnim znakovima da vaše malo dete postaje pubertetlija. Čak i ako još uvek stane u vaše krilo.

1. Smanjuje se usmena komunikacija

Juče su vam još sve pričali s osmehom, a sada sve više mrmljaju sebi u bradu i odlaze od razgovora.

2. Važni su samo njihovi trendovi

Ono što je njima in, najvažnije je na svetu.

3. Želja za društvenim mrežama i selfijima

Odjednom im je svet odraslih postao jako važan i žele biti deo njega, a ne više dečjeg sveta.

4. Traže sve više privatnosti

U početku će to biti odlazak od vas i boravak u svojoj sobi, a već uskoro počeće i želja za ključem.

5. Psovke, čudni izrazi, internet fore

Ne gine vam da će vas dete sve više iznenađivati testiranjem granica koje sve više prati osećaj da oni postaju odrasliji pa smeju sve što i vi.

6. Sve više odgovaranja

Dosad su se mrštili, a sad počinju da odgovaraju. Još jedna konfliktna odlika puberteta, a tražiće i od vas sve više da opravdate svoje postupke.

7. Više nikada ne žele da budu slatki

Doba slatkoće je iza njih, sad stiže odrastao i stav pun hejta, sarkazma. Dete jednostavno mora naći novi identitet.

8. Oni znaju sve, vi ništa

I to misle jako ozbiljno jer vi stvarno nemate pojma. To će proći svako dete, ali faza srećom ne traje duže od godinu-dve. U svakom slučaju manje u odnosu na celi život, pa jednostavno izdržite i to.

9. Samo ih blamirate

Jedina stvar koju matori znaju u fazi “ja znam sve, a vi ništa” je kako ih osramotiti. Što god uradili, kakvi god bili i kako izgledali, to će biti tako. Srećom, i to će proći.

10. Odjednom više ne žele da idu nigde

Privatnost njihove sobe je oaza koju ne može zameniti ništa. No tu istrajte i ne dozvolite im da se po čitave dane smijulje telefonu. Istrajte da ipak izađu i druže se s tom istom decom, ali napolju. U suprotnom bi faza mogla preći u gadnu naviku neizlaženja i neimanja nikakvih posebnih interesa.

Izvor: Index.hr

  Article "tagged" as:
  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.