Mинистарство и синдикати постигли договор – у наредне три године повишица 35%

октобар 04 17:35 2018

Влада Србије потврдила је договор Министарства просвете, науке и технолошког развоја и репрезентативних синдиката просветних радника у вези са реформом платног система том сектору чиме ће се запослени у просвети изједначити са осталим корисницима републичког буџета, за којима су годинама заостајали, саопштило је министарство.

Како је наведено, Министарство просвете ће повући одлуку о умањењу дневница за месец октобар запосленима који су били у штрајку, а представници репрезентативних синдиката обавезали су се да ће штрајк бити прекинут.

Предложеном реформом платног система, како је наведено, издвајања из републичког буџета за запослене у просвети износиће 25 одсто, што је највише у односу на остала министарства.

У саопштењу пише да ће тиме просвета бити изједначена са свим другим корисницима буџета, а укупно повећање у наредне две или три године износиће 35-36 одсто.

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да ће износ повећања, које почиње од 1. јануара 2019. године, бити значајније већи него што је очекивано, а коначни износи биће утврђени средином новембра.

“Тиме смо остварили прву замисао да платни разреди направе свој прави ефекат. Унутар система то значи да се велики број људи налази у већем платном разреду, односно у 9-1 групи, и то на основу тога да раде у отежаним условима, у специфичним околностима, да су разредне старешине, као и још 25 одсто људи који имају могућност да остваре категорију првог педагошког звања”, казао је Шарчевић.

Међутим, у једном од репрезентативних синдиката “Независност” за Н1 кажу да ће тек донети одлуку о даљим корацима, као и да ништа са Министарством просвете није потписано.

Додају да је договорено да се разговори наставе до 15. новембра до када би требало да се зна цена рада и коефицијенти за све запослене у просвети.

Извор: Н1

  1. октобар 05, 01:44 #1 Немања

    Шаховница је битна.

    Одговорите на овај коментар
  2. октобар 06, 09:52 #2 Naad

    Bože, Bože, što baš ja…Čitam, računam, i ko zna po koji put ne verujem da su nas izigrali. A jesu.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.