Синдикати: Искуство у образовању и стручност Шарчева могли би донети нешто добро

август 10 10:31 2016
 

Представници просветних синдиката оцењују да би Младен Шарчевић на месту министра просвете с обзиром на досадашње искуство у образовању и стручност могао донети резултате у том сектору.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић рекла је за портал Градски биро (gradskibiro.rs) да је једна од основних разлика између одлазећег и долазећег министра то што је Шарчевић прошао све фазе српског образовања.

“Није му стран начин рада у основној и средњој школи, као ни место директора образовне институције, државни и приватни сектор. Да ли ће и колико успети да своје знање и искуство имплантира у сиромашно и уморно српско школство, остаје да видимо. Његов оптимизам је свакако евидентан и желим му много добрих и утемељених одлука”, рекла је Јасна Јанковић.

Она је оценила да је покушај уводјења нестраначке личности на место првог човека просвете, у претходној Влади био неуспешан.

“Срђан Вербић није оправдао очекивања запослених, измедју осталог и зато што са навишег места у држави није имао ни довољно подршке, нити разумевања”, навела је Јасна Јанковић.

Она је додала и да су очекивања од новог министра увек велика, готово нереална и да је тако и сада.

“Свакако, сви који раде у образовању желе да се не осећају грађанима другог реда. Дакле, побољшање материјалног положаја запослених, требало би да буде приоритет и министра просвете и читаве Владе. Рецимо да до краја његовог мандата не каскамо за републичким просеком”, навела је председница УСПРС.

Она је рекла да други приоритет мора бити нови Закон о основама система образовања и васпитања, који би ишао у корак са савременим светом, као и бољи услови рада, мања одељења и улагање у наставнике.

“Радује ме што је нови министар рекао нешто за шта се УСПРС залаже од оснивања, већ 17 година, а то је квалитет образовања. Циљ сваког добронамерног човека у овој земљи, сваког политичара и члана Владе, мора бити да наша деца знају више, могу више и ураде више, а да притом успемо некако да их овде и задржимо”, казала је Јасна Јанковић.

Председник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић рекао је за Градски биро да досадашње “неспорно искуство и стручност” Шарчевића могу бити “нешто сасвим добро и донети толико жељени квалитет.”

“Нови министар долази из приватног образовања и, ако буде развијао даље приватно образовање накарадно као што се оно развијало до сада, све ће нам пропасти, и државно и приватно. Са друге стране, његово досадашње неспорно искуство и стручност могу бити, ако нам се посрећи, нешто сасвим добро и донети толико жељени квалитет”, рекао је он.

Сокић је рекао да од новог министра просвете очекује самосталност у раду, да се бави мрежом школа, као и повећање издвајања за образовање.

Шарчевић на место министра просвете долази са места генералног менаџера Образовног система „Руђер Бошковић“.

 

Извор: Градски биро

 

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.