Синдикати о најављеном повећању плата просветним радницима

јул 06 23:08 2016

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић обећао боље зараде у образовању. Синдикати поручују: Уместо обећања – повећање. Плате смањене за десет, па повећане за четири одсто

Зaпосленима у просвети до краја године биће повећана примања – обећао је данас мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић, на постављању камена темељца за изградњу фискултурне сале у ОШ “Грабовац” у Обреновцу. Он је оценио да се улагањем у школе, улаже у будућност.

– Знам да би запослени у просвети волели већа примања. И имаће их до краја године – поручио је Вучић.

Вест о већим платама наставнике је обрадовала, али су представници просветних синдиката ипак скептични. Kажу, истина је да се у изјавама просвета ставља на прво место, али би волели да виде да се обећања и остваре.

– Плате у просвети, које су ионако биле најмање за високообразоване у јавном сектору, смањене су за десет одсто новембра 2014. После годину дана повећане су за четири одсто. Још једно повећање значило би бар приближавање некадашњем износу од просечне 44.000, док је републички просек био 48.000 динара – каже за “Новости” Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника.

Њен колега Александар Ничић из Синдиката образовања Србије каже да просвети нису исплаћене ни новогодишње награде, које су биле један од услова изласка из петомесечног штрајка. Други услов, једнократна помоћ од 7.000 динара, испуњен је. Он подсећа да су просветари закинути и због погрешног обрачуна зарада у време годишњих одмора и то са 5.000 динара у просеку. Ничић је скептичан и када је реч о најави повећања плата.
– Министарство просвете стидљиво је поручило да ће новац одузет просветарима због погрешног обрачуна за годишње одморе бити враћен, али не постоји ниједан документ којим су то гарантовали – упозорава Ничић.

– Само у нашем синдикату око 3.000 људи је тужило државу због тога, а исто су урадили и многи други.

Осим тога какве ће им плате бити у новој школској години, наставнике брине и да ли ће имати пуну норму, јер је у неким средњим школама смањен број одељења.

– Не знамо када ће нова влада бити формирана и када ће нови министар просвете почети да се бави технолошким вишковима. Цео посао морао да буде завршен пре септембра, да се зна ко има норму и како ће слободни часови да буду прерасподељени – упозорава Јасна Јанковић и додаје да је прошле године, рационалном расподелом, 5.000 технолошких вишкова добило норму, без нових запошљавања.

Она каже да је важно паметно укрупњавати наставничке норме, а не запошљавати нове људе, да би држали два, три или пет часова недељно.

 

Извор: Новости

  Categories:
  1. јул 07, 21:25 #1 Neko

    Biće povećanja na televiziji.Vučko najbolje laže dok se slika.,,Ne lipši magare do zelene otave,,.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.