Школа је увек одговорна

октобар 06 11:36 2014

БЕОГРАД – Координатор Јединице за превенцију насиља у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Биљана Лајовић рекла је данас да, док се утврде све чињенице, не може да каже ко је одговоран што су, у две несреће током месец дана, малолетници повређени на спортском игралишту.

igr

Изражавајући жаљење што је малолетни дечак из Књажевца у суботу смртно страдао, када је на њега пала конструкција гола у дворишту Средње техничке школе, она је рекла да би “ту морало да се организује исцрпно, обухватно испитивање свих чињеница” да бисмо утврдили ко је одговоран.

Питање одговорности се разликује у зависности од околности – да ли се нешто десило у време наставе или ван организације коју школа спроводи, у време радно или у време викенда, изјавила је Лајовић за РТС.

Она је додала да је сигурно то “да школа увек јесте одговорна за све што се дешава за време активности где је она организатор или кад су укључени наставници у било коју од тих ситуација”.

На питање ко брине о безбедности деце, а ко о исправности опреме, Лајовић је одговорила да је додатна отежавајућу околност кад имате ситуацију, као што је ова, “где су надлежности прекопљене”.

Истичући да је “школа у обавези још од 2003. да доноси акт о безбедности, али то не ради сама”, она је подсетила да се документ усваја на школском одбору у коме су три родитеља, три представника локалне самоуправе и представници школе.
“То би требало да буде документ који се пажљиво анализира и чије се спровођење пажљиво прати”, рекла је Лајовић.

Говорећи о одговорности министарстава, она је навела да би било важно да се расправа која се води поводом трагедије у Књажевцу заврши констуктивно у смислу да, “кад се каже да кад министарство нешто тражи и прописало је законом, да то мора да се спроведе, мора да се направи акт о безбедности и да се прати, али у сарадњи са локалном заједницом”.
“Уверена сам да ћемо извући лекције из оног што се десило”, рекла је Лајовић и додала да је сигурна да је велики број директора већ јутрос наложио да се провере сва потенцијално опасна места у школама.

Пре несреће у Књажевцу, на спортском игралишту Гај у Барајеву 17. септембра је тешко повређен једанаестогодишњи дечак када је на њега пао метални оквир гола.

 

Танјуг

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.