Школски календар за 2017/2018. за Србију

јул 06 12:24 2017

Табеларни преглед образовно-васпитног рада основне школе за школску 2017/2018. годину. Календар објавило Друштво Учитеља Београда.

Измењени календар за Војводину погледајте ОВДЕ.

 

 

 

 

Календар за Војводину погледајте ОВДЕ.
напишите коментар

37 коментара

 1. август 22, 21:15 #1 Nikola Ilic

  Pocetak skolske godine u Petak, iscepkan zimski raspust na dva dela. Pocetak drugog polugodista, ide se 3 dana pa opet 2 dana Drzavni praznik. Sta reci ovako organizovana skolska godina?

  Одговорите на овај коментар
 2. август 26, 00:24 #2 Maja

  Strašno glupo! Vratite normalan raspust makav je bio i pre 30god, sta izigravate?!

  Одговорите на овај коментар
  • август 27, 15:09 Ivana

   Pa moraju da bi kao “nesto radili” 😬

   Одговорите на овај коментар
  • септембар 08, 17:17 Јелена

   Упоређујем школски календар у Србији и Аустрији и долазим до следећег закључка:
   Ове школске године је у Србији 180 наставних дана, у Аустрији 179. Зимски распуст, традиционално (само) једна седмица у фебруару, за Божић две седмице, за Васкрс десет дана, и понеки продужени викенд.
   Зато деца у Аустрији (много наше међу њима) иду до краја јуна у школу, за разлику од ђака у Србији, тако да наши имају збирно више распуста.

   Одговорите на овај коментар
   • децембар 14, 21:19 Miljan

    Nema potrebe da uporedjujemo sa bilo kojom zemljom ipak ovo je Srbija sve je drugacije, ili uporedi sa Amerikom, Engledkom, Spanijom, Francuskom sta ste se uhvatili za tu Austriju ili Nemacku.

    Одговорите на овај коментар
   • децембар 17, 22:25 Ana

    Baš i nije tačno.Ako se ima u vidu da deca u Vojvodini moraju po sili zakona da imaju raspust od katoličkog božića pa do 10/og januara,gde ulaze u sastav i državni praznici,deca u Srbiji imaju sasvim korektan raspust.Nikad državni praznici nisu ulazili u sastav raspusta,ovo što se radi u Vojvodini je sramota i veliki šamar srpskom narodu!Inače,na zapadu deca svaki mesec dana imaju mini odmor,a naša to nemaju!I u Vojvodini deca nisu imala jesenji raspust,kao deca u Srbiji!

    Одговорите на овај коментар
    • децембар 18, 12:31 Mama

     Prvo bez obzira sto je u Vojvodini raspust iz jednog dela, a u ostatku Srbije iz dva raspust traje isto dana. Ako mi ne verujete prebrojte, izracunajte, sta god hocete. Cinjenica je da vecini roditelja i dece u Srbiji ne odgovara raspust kakav je sad, ali to nije razlog da se medjusobno prepiremo. Ministarstvo Prosvete je nadlezno za to, a ne roditelji.

     Одговорите на овај коментар
    • децембар 18, 12:43 ja

     Ana, Vi ste siromasni u dusi i vrlo jadni takvim komentarom pokazujete koliko malo vredite.

     Одговорите на овај коментар
  • март 26, 02:01 Aba

   Naravno,pravi komentar,vratite kao pre trideset godina,kada se znao neku red,kada su subote prve u mesecu bile rezervisane za drustveno koristan rad.Za Usk
   rs deset dana nerada,pa onda Prvi maj cetiri dana,bruka

   Одговорите на овај коментар
 3. август 29, 15:44 #3 Lana

  Ovo je katastrofa! Ne razumem zasto nastavnici ne strajkuju ako vec roditelji nece. Nadam se da nece unistiti i letnji raspust kao zimski.

  Одговорите на овај коментар
  • март 29, 19:40 Распуст

   Зашто би наставници штрајковали када као запослени у време зимског и јскршњег распуста било како било раде. Само ученици имају распуст док запослени у образовним установама имају годишњи одмор од 30 радних дана у време летњег распуста ученика. Они који помињу распуст за запослене у образовним установама живе у далекој прошлости.

   Одговорите на овај коментар
 4. септембар 03, 17:25 #4 datza

  Do drugog razreda osnovne škole mislim da đaci treba da nauče iz matematike osnovne operacije sa brojevima do 100.
  Prvo polugodište za osnov.škole ima 101 nastavni dan, a drugo 79.
  Baš ujednačeno, nema šta!
  Ako se ne varam, jedan od glavnih argumenata za izmenu šk. kalendara (sprovedenu prošle šk.godine) je bio taj da je prvo polugodište bilo kraće od drugog.
  Ala su izjednačili!!!
  Ministarstvo Prosvete je moglo da angažuje učenika 2. razreda oko ujednačene podele broja radnih dana.

  Одговорите на овај коментар
 5. септембар 08, 23:35 #5 Natasa

  To je sve super, sta bi rekli da vam deca imaju najkraci raspust u Evropi kao sto je to u Holandiji … skolska godina 42 radne nedelje, letnji raspust 6 nedelja, skola svaki dan u najboljem slucaju do 15:00 a ima dana kad su u skoli i do 17:00. I jos nista ipad, no taksi, no “gradski” … “Going Dutch” – svako placa svoj bic, o svemu ostalom brine drzava. U skolskom dvoristu 1001 bicikl….I stalno se bunite, sta fali raspustima. Pa svaki psiholog ce vam reci da je mnogo bolje imati cesce, a krace raspuste.

  Одговорите на овај коментар
 6. октобар 30, 23:03 #6 Elvis Prisli

  U prosveti ne treba da rade ni na koji nacin osobe koje nemaju decu.

  Одговорите на овај коментар
 7. октобар 31, 13:14 #7 Natasa

  Kakvu ste glupost rekli. I kao djak a sad i kao majka tvrdim da su za decu mnogo bolji bas oni.

  Одговорите на овај коментар
 8. новембар 19, 11:31 #8 Konan

  Jako loše organizovan zimski raspuat u 2 dela . Nedozvoljava nikakav odmor ili zimovanje

  Одговорите на овај коментар
 9. децембар 06, 22:32 #9 Nichesco

  Uzas nam je raspust bolje bilo pre

  Одговорите на овај коментар
 10. јануар 02, 19:20 #10 Dr. J

  Kako bi inace planine narocito Kopaonik imale goste u februaru. Finansiranje pisanja propisa odgovarajuce sadrzine i izglasavanja istog je jeftino spram benefita.

  Одговорите на овај коментар
 11. јануар 12, 17:47 #11 IlonaK

  Rasprava ide u raznim pravcima… ono sto primećujem, da niko ne posmatra stvari iz ugla deteta. Pričamo o godišnjim odmorima, tur.sezoni, da li odgovara roditeljima, nastavnicima…moje mišljenje je da podela raspusta u 2 dela pre svega ne odgovara deci. Posmatram svoju decu (koji su uzgred odlični djaci, naučeni da vrlo samostalno uče i rade domaće zadatke) i primećujem da su toliko dekoncetrisani i raspusteni posle prvog dela raspusta… da im treba još malo da se odmaraju, naspavaju i da je odlazak u školu i tone d.zadataka, koje im tovare ogroman teret. Ne da im se ne radi već se čak ni ne sete da imaju obavezu… Dok im te obaveze u toku školske godine ne predstavljaju problem. Nas program učenja nije prilagodjen tome, da kako psiholozi kažu, treba češće praviti manje raspuste. Deci treba još odmora! Zaključak: Onako kako je bilo pre, ne zato sto sam nostalgicna, već zato sto je optimalno da otputuju 1 nedelju, da malo borave kući i naposletku par dana im treba da se pripreme i naostre za predstojece polugodište. Nebitno da li je raspust u januaru ili februaru, samo da je iz 1 dela! Sramota za sistem a i za sve nas ako se ispred interesa dece stavljaju raznorazni dr. razlozi da ih ne nabrajam. Obrazovni sistem treba na prvom mestu da radi u korist dece!

  Одговорите на овај коментар
  • јануар 13, 00:04 Natasa

   Pa “prebacite” koju nedelju od ionako predugog letnjeg rasputa u zimski pa ce vam biti bolje. I ne zaboravite da mnoge stvari nemaju nikakve veze sa skolskim sistemom, vec sa karakterom deteta, novim vremenima, zarazom mobilnim telefonima i prosto sve vecom lenjoscu dece i totalnim odsustvom roditeljskog realnog pogleda na svet i okolinu i mesto njihove dece u njoj. Nikad roditelji nisu bili nerealniji ili ako vam je lepse nikad nije bilo vise (popularno receno) prezasticene dece.

   Одговорите на овај коментар
   • јануар 21, 23:29 IlonaK

    Pretpostavljam da pričate o svojoj deci.

    Одговорите на овај коментар
   • јануар 22, 19:38 kosmopoliten

    Poštovana Nataša, veoma često čitam Vaše komentare na razne tekstove i,da budem iskrena, malo su mi dosadila Vaša poredjenja sa Holandijom. Živela sam u dve zemlje Evropske unije (srednja ii Zapadna Evropa) i radila u školama istih. Moj je utisak da se neke stvari jednostavno ne mogu uporedjivati, jer su naše zemlje veoma različite- od klime do školskog sistema. Majka sam dvoje dece i prosvetni radnik. Razumem obe strane: i nastavničku i roditeljsku. I sasvim razumem revolt vezan za raspust iz dva dela. Neke stvari u nasem sistemu se teško menjaju, jer zahtevaju novac ili velike izmene na koje niko nije spreman, Raspust, sa druge strane, može lako da se organizuje i to ne košta ništa. Ali slažem se sa onima koji smatraju da u ovom slučaju deca i nastava nisu na prvom mestu, već uski interesi turističke branše. To sa Holandijom nema nikakve veze.

    Одговорите на овај коментар
    • јануар 27, 16:29 Natasa

     Interesantno….ja vas potpuno razumem, iz vas ne govore nikakvi argumenti već subjektivni roditeljski osećaj i lični interes. I to je uredu, ali to kosmopolite ne rade.
     Raspusti za sve delove Nemacke i Holandije nisu u isto vreme, praznici širom Evrope nisu u svim zemljama isti. Izbora uvek ima dovoljno, ali mogunosti ponekad može da zafali…. Mislim da kad imate raspust u dva dela da samim tim neće svi ići u isto vreme, pa je ipak “manja” guzva i na putu i na (u ovom slucaju) planinama. E sad ja ću vam reći da ti svi raspuiti za mnoge u Srbiji ne važe, jer oni uprkos svemu uzimaju decu iz škole i odlaze kad žele. Dakle u opštem interesu je bolje da raspust bude iz dva dela.
     Neke stvari u našem sistemu ne zahtevaju ni novac, a nije im potrebno ni vreme, a promena bi “osvežila” i dala novi impuls sistemu. Navešću vam samo jedan vrlo jednostavan primer ….. fabrikovanje “svih petica”. Eto to nemate nigde u Evropi, klima na to nema uticaj, za promene nisu potrebni novci, a ni velike izmene. Samo je potrebno malo zdravog razuma i realnosti. Ja ću i dalje biti “dosadna”, a vi me i dalje čitajte, pišite pod starim nikom i nastupajte sa argumentima, manje lično, više kao kosmopolita.

     Одговорите на овај коментар
     • април 09, 11:09 Aleksandra

      Potpuno ste u pravu!

 12. фебруар 07, 19:44 #12 Velja

  Moje dete nije iz Beograda i stanuje u domu (učenika). Za svaki, pa i najmanji praznik kada se ne ide u školu, sva deca moraju kompletno da se isele jer se dom za 2,3 dana izdaje kao hostel!!!. Konkretno. U ponedeljak 12.02. dete moram da uselim, u četvrtak 15.02 potpuno iselim i u ponedeljak 19.02 ponovo sve unesemo u dom.

  Одговорите на овај коментар
 13. март 29, 09:02 #13 NEBOJSA

  Da li moze direktor skole da promeni neradne u radne dane . Uskrsnji praznici /prema tabelarnom pregledu ministarstva su od 30.03 pa do 9.04.2018.g ?

  Одговорите на овај коментар
 14. јануар 22, 13:35 #14 Бивши ученик

  Коментатори, ако сам добро схватио овде се ради о преписци ученика, родитеља, наставника и оних који се баве просветом и образовањем. Нешто ми се не уклапа. Да ли је то модерно или просто другачије не умете. Због бриге око распуста, годишњих одмора и зимовања промакли су вам часови правописа и граматике, а и математика није прошла боље. Присетите се да постоје “школа у природи”, “школски излети”, ваннаставне активности, колективни спортови, ку лтурно-уметничка друштва, такмичења у разним областима науке и културе итд.
  Ако би се народ равномерније населиио у држави би било много удобније са мање разлика између градских и сеоских школа.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.