Školski kalendar za 2017/2018. za Srbiju

jul 06 12:24 2017

Tabelarni pregled obrazovno-vaspitnog rada osnovne škole za školsku 2017/2018. godinu. Kalendar objavilo Društvo Učitelja Beograda.

Izmenjeni kalendar za Vojvodinu pogledajte OVDE.

 

 

 

 

Kalendar za Vojvodinu pogledajte OVDE.
  Categories:
napišite komentar

37 komentara

 1. avgust 22, 21:15 #1 Nikola Ilic

  Pocetak skolske godine u Petak, iscepkan zimski raspust na dva dela. Pocetak drugog polugodista, ide se 3 dana pa opet 2 dana Drzavni praznik. Sta reci ovako organizovana skolska godina?

  Odgovorite na ovaj komentar
  • avgust 30, 15:39 Milica

   Reći da se radi bez zdravog razuma, kao i većina stvari u ovoj državi. Tako nam je kada nam državu vode “stručnjaci”

   Odgovorite na ovaj komentar
  • septembar 20, 09:58 Biljana Stankovic

   Gledam i isto mislim, zbog čega raspust kreće 1.02. Ako imaju ta 3 dana izmedju???? Sto za toliko nisu pomerili početak raspusta? Ništa ne može da se organizuje.

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. avgust 26, 00:24 #2 Maja

  Strašno glupo! Vratite normalan raspust makav je bio i pre 30god, sta izigravate?!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • avgust 27, 15:09 Ivana

   Pa moraju da bi kao “nesto radili” 😬

   Odgovorite na ovaj komentar
  • septembar 08, 17:17 Jelena

   Upoređujem školski kalendar u Srbiji i Austriji i dolazim do sledećeg zaključka:
   Ove školske godine je u Srbiji 180 nastavnih dana, u Austriji 179. Zimski raspust, tradicionalno (samo) jedna sedmica u februaru, za Božić dve sedmice, za Vaskrs deset dana, i poneki produženi vikend.
   Zato deca u Austriji (mnogo naše među njima) idu do kraja juna u školu, za razliku od đaka u Srbiji, tako da naši imaju zbirno više raspusta.

   Odgovorite na ovaj komentar
   • decembar 14, 21:19 Miljan

    Nema potrebe da uporedjujemo sa bilo kojom zemljom ipak ovo je Srbija sve je drugacije, ili uporedi sa Amerikom, Engledkom, Spanijom, Francuskom sta ste se uhvatili za tu Austriju ili Nemacku.

    Odgovorite na ovaj komentar
   • decembar 17, 22:25 Ana

    Baš i nije tačno.Ako se ima u vidu da deca u Vojvodini moraju po sili zakona da imaju raspust od katoličkog božića pa do 10/og januara,gde ulaze u sastav i državni praznici,deca u Srbiji imaju sasvim korektan raspust.Nikad državni praznici nisu ulazili u sastav raspusta,ovo što se radi u Vojvodini je sramota i veliki šamar srpskom narodu!Inače,na zapadu deca svaki mesec dana imaju mini odmor,a naša to nemaju!I u Vojvodini deca nisu imala jesenji raspust,kao deca u Srbiji!

    Odgovorite na ovaj komentar
    • decembar 18, 12:31 Mama

     Prvo bez obzira sto je u Vojvodini raspust iz jednog dela, a u ostatku Srbije iz dva raspust traje isto dana. Ako mi ne verujete prebrojte, izracunajte, sta god hocete. Cinjenica je da vecini roditelja i dece u Srbiji ne odgovara raspust kakav je sad, ali to nije razlog da se medjusobno prepiremo. Ministarstvo Prosvete je nadlezno za to, a ne roditelji.

     Odgovorite na ovaj komentar
    • decembar 18, 12:43 ja

     Ana, Vi ste siromasni u dusi i vrlo jadni takvim komentarom pokazujete koliko malo vredite.

     Odgovorite na ovaj komentar
  • mart 26, 02:01 Aba

   Naravno,pravi komentar,vratite kao pre trideset godina,kada se znao neku red,kada su subote prve u mesecu bile rezervisane za drustveno koristan rad.Za Usk
   rs deset dana nerada,pa onda Prvi maj cetiri dana,bruka

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. avgust 29, 15:44 #3 Lana

  Ovo je katastrofa! Ne razumem zasto nastavnici ne strajkuju ako vec roditelji nece. Nadam se da nece unistiti i letnji raspust kao zimski.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • mart 29, 19:40 Raspust

   Zašto bi nastavnici štrajkovali kada kao zaposleni u vreme zimskog i jskršnjeg raspusta bilo kako bilo rade. Samo učenici imaju raspust dok zaposleni u obrazovnim ustanovama imaju godišnji odmor od 30 radnih dana u vreme letnjeg raspusta učenika. Oni koji pominju raspust za zaposlene u obrazovnim ustanovama žive u dalekoj prošlosti.

   Odgovorite na ovaj komentar
 4. septembar 03, 17:25 #4 datza

  Do drugog razreda osnovne škole mislim da đaci treba da nauče iz matematike osnovne operacije sa brojevima do 100.
  Prvo polugodište za osnov.škole ima 101 nastavni dan, a drugo 79.
  Baš ujednačeno, nema šta!
  Ako se ne varam, jedan od glavnih argumenata za izmenu šk. kalendara (sprovedenu prošle šk.godine) je bio taj da je prvo polugodište bilo kraće od drugog.
  Ala su izjednačili!!!
  Ministarstvo Prosvete je moglo da angažuje učenika 2. razreda oko ujednačene podele broja radnih dana.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. septembar 08, 23:35 #5 Natasa

  To je sve super, sta bi rekli da vam deca imaju najkraci raspust u Evropi kao sto je to u Holandiji … skolska godina 42 radne nedelje, letnji raspust 6 nedelja, skola svaki dan u najboljem slucaju do 15:00 a ima dana kad su u skoli i do 17:00. I jos nista ipad, no taksi, no “gradski” … “Going Dutch” – svako placa svoj bic, o svemu ostalom brine drzava. U skolskom dvoristu 1001 bicikl….I stalno se bunite, sta fali raspustima. Pa svaki psiholog ce vam reci da je mnogo bolje imati cesce, a krace raspuste.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • novembar 09, 09:27 X

   Pa vratite se u lepu Srbiju

   Odgovorite na ovaj komentar
   • novembar 19, 18:16 Natasa

    Ja uopste nisam rekla da je ovo “moje” lose, cak sta vise odlicno, skoro pa savrseno. Vise sam htela da ukazem da se roditelji u Srbiji mnogo mesaju u svaki segmen skolovanja i da svaku promenu koja per se ne mora biti losa, a docekuju je na noz. Sta fali zimskom raspustu u dva dela biras kad ces na zimovanje. Ja razumem da se mogu naci primedbe i zamerke mnogim promenama, ali ne bas svakoj.

    Odgovorite na ovaj komentar
  • decembar 07, 09:52 Nevena

   Pa gospodjo, ako vam tamo neodgovara vi se vratite ovde

   Odgovorite na ovaj komentar
  • april 09, 09:22 Jovana

   Apsolutno se slažem sa svime što ste napisali. Ali kod nas je običaj da se baca drvlje i kamenje na svaku, ma i najmanju promenu. Ne sećam se kada sam slušala salve pohvala na bilo koju temu.

   Odgovorite na ovaj komentar
 6. oktobar 30, 23:03 #6 Elvis Prisli

  U prosveti ne treba da rade ni na koji nacin osobe koje nemaju decu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. oktobar 31, 13:14 #7 Natasa

  Kakvu ste glupost rekli. I kao djak a sad i kao majka tvrdim da su za decu mnogo bolji bas oni.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. novembar 19, 11:31 #8 Konan

  Jako loše organizovan zimski raspuat u 2 dela . Nedozvoljava nikakav odmor ili zimovanje

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. decembar 06, 22:32 #9 Nichesco

  Uzas nam je raspust bolje bilo pre

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. januar 02, 19:20 #10 Dr. J

  Kako bi inace planine narocito Kopaonik imale goste u februaru. Finansiranje pisanja propisa odgovarajuce sadrzine i izglasavanja istog je jeftino spram benefita.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. januar 12, 17:47 #11 IlonaK

  Rasprava ide u raznim pravcima… ono sto primećujem, da niko ne posmatra stvari iz ugla deteta. Pričamo o godišnjim odmorima, tur.sezoni, da li odgovara roditeljima, nastavnicima…moje mišljenje je da podela raspusta u 2 dela pre svega ne odgovara deci. Posmatram svoju decu (koji su uzgred odlični djaci, naučeni da vrlo samostalno uče i rade domaće zadatke) i primećujem da su toliko dekoncetrisani i raspusteni posle prvog dela raspusta… da im treba još malo da se odmaraju, naspavaju i da je odlazak u školu i tone d.zadataka, koje im tovare ogroman teret. Ne da im se ne radi već se čak ni ne sete da imaju obavezu… Dok im te obaveze u toku školske godine ne predstavljaju problem. Nas program učenja nije prilagodjen tome, da kako psiholozi kažu, treba češće praviti manje raspuste. Deci treba još odmora! Zaključak: Onako kako je bilo pre, ne zato sto sam nostalgicna, već zato sto je optimalno da otputuju 1 nedelju, da malo borave kući i naposletku par dana im treba da se pripreme i naostre za predstojece polugodište. Nebitno da li je raspust u januaru ili februaru, samo da je iz 1 dela! Sramota za sistem a i za sve nas ako se ispred interesa dece stavljaju raznorazni dr. razlozi da ih ne nabrajam. Obrazovni sistem treba na prvom mestu da radi u korist dece!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • januar 13, 00:04 Natasa

   Pa “prebacite” koju nedelju od ionako predugog letnjeg rasputa u zimski pa ce vam biti bolje. I ne zaboravite da mnoge stvari nemaju nikakve veze sa skolskim sistemom, vec sa karakterom deteta, novim vremenima, zarazom mobilnim telefonima i prosto sve vecom lenjoscu dece i totalnim odsustvom roditeljskog realnog pogleda na svet i okolinu i mesto njihove dece u njoj. Nikad roditelji nisu bili nerealniji ili ako vam je lepse nikad nije bilo vise (popularno receno) prezasticene dece.

   Odgovorite na ovaj komentar
   • januar 21, 23:29 IlonaK

    Pretpostavljam da pričate o svojoj deci.

    Odgovorite na ovaj komentar
   • januar 22, 19:38 kosmopoliten

    Poštovana Nataša, veoma često čitam Vaše komentare na razne tekstove i,da budem iskrena, malo su mi dosadila Vaša poredjenja sa Holandijom. Živela sam u dve zemlje Evropske unije (srednja ii Zapadna Evropa) i radila u školama istih. Moj je utisak da se neke stvari jednostavno ne mogu uporedjivati, jer su naše zemlje veoma različite- od klime do školskog sistema. Majka sam dvoje dece i prosvetni radnik. Razumem obe strane: i nastavničku i roditeljsku. I sasvim razumem revolt vezan za raspust iz dva dela. Neke stvari u nasem sistemu se teško menjaju, jer zahtevaju novac ili velike izmene na koje niko nije spreman, Raspust, sa druge strane, može lako da se organizuje i to ne košta ništa. Ali slažem se sa onima koji smatraju da u ovom slučaju deca i nastava nisu na prvom mestu, već uski interesi turističke branše. To sa Holandijom nema nikakve veze.

    Odgovorite na ovaj komentar
    • januar 27, 16:29 Natasa

     Interesantno….ja vas potpuno razumem, iz vas ne govore nikakvi argumenti već subjektivni roditeljski osećaj i lični interes. I to je uredu, ali to kosmopolite ne rade.
     Raspusti za sve delove Nemacke i Holandije nisu u isto vreme, praznici širom Evrope nisu u svim zemljama isti. Izbora uvek ima dovoljno, ali mogunosti ponekad može da zafali…. Mislim da kad imate raspust u dva dela da samim tim neće svi ići u isto vreme, pa je ipak “manja” guzva i na putu i na (u ovom slucaju) planinama. E sad ja ću vam reći da ti svi raspuiti za mnoge u Srbiji ne važe, jer oni uprkos svemu uzimaju decu iz škole i odlaze kad žele. Dakle u opštem interesu je bolje da raspust bude iz dva dela.
     Neke stvari u našem sistemu ne zahtevaju ni novac, a nije im potrebno ni vreme, a promena bi “osvežila” i dala novi impuls sistemu. Navešću vam samo jedan vrlo jednostavan primer ….. fabrikovanje “svih petica”. Eto to nemate nigde u Evropi, klima na to nema uticaj, za promene nisu potrebni novci, a ni velike izmene. Samo je potrebno malo zdravog razuma i realnosti. Ja ću i dalje biti “dosadna”, a vi me i dalje čitajte, pišite pod starim nikom i nastupajte sa argumentima, manje lično, više kao kosmopolita.

     Odgovorite na ovaj komentar
 12. februar 07, 19:44 #12 Velja

  Moje dete nije iz Beograda i stanuje u domu (učenika). Za svaki, pa i najmanji praznik kada se ne ide u školu, sva deca moraju kompletno da se isele jer se dom za 2,3 dana izdaje kao hostel!!!. Konkretno. U ponedeljak 12.02. dete moram da uselim, u četvrtak 15.02 potpuno iselim i u ponedeljak 19.02 ponovo sve unesemo u dom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. mart 29, 09:02 #13 NEBOJSA

  Da li moze direktor skole da promeni neradne u radne dane . Uskrsnji praznici /prema tabelarnom pregledu ministarstva su od 30.03 pa do 9.04.2018.g ?

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. januar 22, 13:35 #14 Bivši učenik

  Komentatori, ako sam dobro shvatio ovde se radi o prepisci učenika, roditelja, nastavnika i onih koji se bave prosvetom i obrazovanjem. Nešto mi se ne uklapa. Da li je to moderno ili prosto drugačije ne umete. Zbog brige oko raspusta, godišnjih odmora i zimovanja promakli su vam časovi pravopisa i gramatike, a i matematika nije prošla bolje. Prisetite se da postoje “škola u prirodi”, “školski izleti”, vannastavne aktivnosti, kolektivni sportovi, ku lturno-umetnička društva, takmičenja u raznim oblastima nauke i kulture itd.
  Ako bi se narod ravnomernije naseliio u državi bi bilo mnogo udobnije sa manje razlika između gradskih i seoskih škola.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.