Смењено шесторо директора због насиља у школама, у Смедереву “одлетео” читав Школски одбор

септембар 22 21:34 2018

Око 85 одсто деце у Србији похађа средњу школу, али још постоје популације које треба укључити у средњошколско образовање. Зато се залажем за увођење обавезног средњег образовања у нашој земљи, рекао је новинарима данас Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, након што је у Чачку отворио нови Дом ученика, чија изградња је коштала око два милиона евра.

Фото: Новости

Шарчевић је такође истакао да се Министарство озбиљно бави проблематиком вршњачког насиља и да је до сада шесторо директора смењено због непоступања по протоколу, а последњи пример је предшколска установа у Смедереву, где је “одлетео” читав Школски одбор. Уведени су СОС телефони у Министарству, кажњавање родитеља због неоправданих изостанака ученика и запошљавају се нови психолози и педагози.

Како је напоменуо, решени су најновији проблеми вршњачког насиља у школама у Земуну и у Краљеву, а, по његовом мишљењу, морала би да постоји боља сарадња школе са породицама и центрима за социјални рад.

– У решавање проблема негде морају да се укључе и здравствене установе, јер када је дете у великој мери склоно насиљу, онда морају да се укључе и психијатри – истакао је Шарчевић.

У НОВЕМБРУ ФОНД ЗА НАУКУ

Шарчевић је обишао и Институт за воћарство Чачак, где је разговарано о постигнутим резултатима научних тимова института, као и о плановима за наредни период. – Циљ нам је да у новембру промовишемо нови Закон о фонду за науку. Он предвиђа да се привреда, Министарство просвете и друга министарства укључе са много већим средствима – рекао је Шарчевић.

На питање о продужавању рока за “старе” академце, министар је нагласио да нема ништа против уколико неко студира 20 или 30 година, али да ту постоје технички проблеми.

– Не може да се студира по истом наставном плану и програму, јер не постоји више тај предмет. Ово је сад неки задњи трзај, да је то још изводљиво. Али, ту постоји и проблем социјалне природе, ти људи морају да пређу на болоњски модел, да полажу диференцијалне испите и да плате то додатно – објаснио је Шарчевић.

Он је оценио да је главни проблем код високог образовања то што је финансирање решено уредбама и што “у центру приче није студент”, па се зато данас наплаћује “све и свашта”.

– Не замерам то факултетима, јер држава у једном тренутку није имала средства да факултетима надокнади све трошкове, него је препуштала да они наплаћују и сада немате увид – рекао је министар просвете.

Изградња новог објекта Дома ученика средњих школа Чачак финансирана је средствима Банке за развој Савета Европе, а за ову годину расписан је конкурс најпре за 200, а потом за још 13 ученика због великог интересовања.

Извор: Новости

  Categories:
 1. септембар 22, 21:55 #1 Krivo je more

  Sta je sa direktorem u O.S.,,Vuk Karadzic,,Kladnica koji je 4 x pravosnazno osudjivan za fasifikovanje sluzbenih isprava

  Одговорите на овај коментар
 2. септембар 24, 15:49 #2 Maja

  Bas me interesuje kako ce ministar obavezati đake da zavrse srednju skolu kad su u određenim subkulturama jace obicajne norme nego zakon pa ne mozete da ih naterate da zavrse ni osnovnu skolu

  Одговорите на овај коментар
 3. септембар 24, 15:50 #3 Maja

  Nek se ministar prvo informise koliko ima decijih psihijatara u Srbiji

  Одговорите на овај коментар
 4. октобар 04, 08:40 #4 Ppmama

  Nije mi jasno kod direktora koji su prvi put odbijeni od ministra imaju hrabrosti da se ponovo kandiduju.Da li stvarno imaju jaku vezu u Skolskoj upravi i Ministarstvu a nemaju dostojanstva da se povuku i prepuste mladjima da nesto urada skolu!

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.