Социолог: Скупе прославе дечјих рођендана показују скоројевићки менталитет

мај 22 10:24 2017

Дечји рођендани који изгледају попут мале свадбе популарни су широм Србије без обзира на економске прилике и стандард становништва.

Родитељи на забаве своје деце троше од 350 евра, колико кошта три сата у играоници уз неограничену храну и пиће, до чак 3.500 евра, што је цена за рођендане који више личе на свадбе, у салама са великим бројем званица, ватрометом, музиком уживо…

Прославе дечјих рођендана, а нарочито првог, постале су добар бизнис, па су почеле да раде и агенције специјализоване за њихову организацију.

– Рођендани данас подразумевају сале за 100 до 150 људи, живу музику, декорацију на столовима и балоне, анимацију за већу децу, ватромет – каже Љубица Сићовић, организатор дечијих рођендана из Београда.

Овакав рођендан, каже она, кошта између 1.500 и 3.500 евра, зависно од броја гостију и избора бенда који може да кошта од 50 до 700 евра. Притом, тврде саговорници листа, гала прославе нису резервисане само за оне са дубоким џепом и специфичним укусом, иако они чине већину домаћина оваквих журки: организују их и просветни радници, јавни службеници, лекари.

Мирјана П, фризерка из Новог Сада, потрошила је на први рођендан своје девојчице око 2.000 евра: 96 гостију, сала, тамбураши, две торте, слатки сто, тоалета за малену и родитеље, шминка и фризер за маму, димна машина, мађионичар за старију децу…

– Зашто је моје дете горе од друге деце? Желела сам да јој приуштим такав дан, и јесам, моје је право. Штедели смо пар месеци и успели све да платимо. Чула сам коментаре да сам могла да одведем дете на море за тај новац. Али, ни њега се дете не би сећало, зар не? – прича ова мајка.

Међу родитељима који су на овај начин славили први рођендан своје деце је и Новосађанка Кристина Н, а она је томе посветила и део свог блога. Иако сматра да су овакве прославе помодарство, није успела да му одоли.

– И даље сматрам да нам, као друштву, нису потребна ни претеривања ни разбацивање новцем. Али, имамо право да уживамо у неким ситним задовољствима. Естета сам и уживам у декорацијама, слатком столу и, признајем, то је на неки начин било задовољење мог ега. С друге стране, то је дивна успомена за моје дете и надам се да ће јој се радовати на исти начин на који се ја радујем ВХС касети са снимком мог првог рођендана – каже она.

На десет обичних дечјих рођендана, дође један свадбарског типа који кошта пар хиљада евра. Иако су први и осамнаести рођендани најпомпезнији, помодарство је захватило и прославе свих осталих рођендана. Уз неизоставну играоницу (од 5.000 динара у селима до 25.000 у Београду), сада се плаћају и слатки столови (од 6.000 до 15.000), торте са ликовима из цртаћа (од 3.500 до 12.000 динара), аниматори који гутају ватру или ходају на штулама (12.000 динара), шију се и наручују посебне тоалете за мајке и ћерке (око 2.500 по хаљини) или очеве и синове. Само за једну просечну рођенданску забаву у Београду треба издвојити 500 до 800 евра, у Новом Саду и Нишу по 350 до 600 евра. У Београду, само закуп популарне играонице односи 200 евра.

Што су деца старија, прохтеви су већи, па се рођендани организују на картинг стазама, у ласертаг играоницама, биоскопима, адреналин зонама, што може да кошта и по 250 евра за 30 минута. Ангажују се аниматори, међу којима су и они прилично скупи који нуде трикове попут сувог леда, ласера и гутања ватре и њихови термини су распродати три месеца унапред. Овакви рођендани чешћи су на северу земље, у општинама са вишим просечним примањима, него на југу.

– Већина родитеља и даље плаћа обичне рођендане у играоници, који су приступачни. Ипак, уочљиво је да на десет таквих рођендана, бар један буде свадбарског типа. И та тенденција је уочљива у последњих годину до две – закључује Тијана Петровић, аниматорка из Ниша.

Шта кажу социолози

Социолог Драган Коковић каже да скупе прославе рођендана показују да нам је друштво диференцирано: док се један део људи бори за егзистенцију, други део тежи помодарствима и претеривањима. У друштву као што је наше, где влада негативан природни прираштај, у децу се гледа се обожавањем, као у мале богове. Стога је логично да ће претеривања бити везана управо уз њих.

“Уз диференцијацију друштва, ова тенденција нам показује и скоројевићки менталитет. Јер, важно је само приказати себе и своју породицу, не марећи какав то утисак оставља и како се одражава на друге”, каже Коковић.

Извор: Блиц

  1. мај 22, 15:23 #1 vasilisa

    ciganski mentalitet…kic,sund i papanluk!

    Одговорите на овај коментар
  2. јул 28, 08:12 #2 Lela

    Uvijek sam i uvijek cu slaviti djecije rodjendane kuci.Domava torta,ukrasena sa ljubavlju,domaca peciva i grickalice i mnostvo malih drugara…Igra,smijeh to je bitno djeci.Ti skupocjeni rodjendani sluze samo da nahrane ego roditelja koji pate od neke cudne bolesti.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.