Spisak najopasnijih dečjih krema za sunčanje u 2017.

maj 31 20:46 2017

Predstavljamo vam spisak najopasnijih dečjih preparata za sunčanje koji je objavila američka Ekološka radna grupa.

Svi već dobro znamo da je zaštita nežne dečje kože tokom letnjih meseci obavezna, međutim pronalaženje dobrog preparata može biti prilično teško, budući da se u apotekama mogu naći desetine različitih losiona, krema i sprejeva sa zaštitnim faktorom, a proizvođači garantuju da su upravo njihovi proizvodi najbolji.

Kako se odlučiti?

Kako bi olakšala roditeljima, Ekološka radna grupa (EVG) svake godine testira preparate za sunčanje vodećih brendova i pravi liste najgorih i naboljih.

Ove godine, u svom letnjem izveštaju, EVG je ustanovila da gotovo 73 odsto dečjih preparata koji se mogu naći na tržištu nije bezbedna kako se navodi. Oni su testirali zaštitne faktore, hemijski sastav i sveukupnu bezbednost kod više od 1.500 dečjih preparata, a mnoge od krema sadrže dva opasna sastojka – Oksibenzon i retinil palminat.

Oksibenzon je organsko jedinjenje čija je primarna funkcija da apsorbuje ultraljubičasto zračenje, ali neka istraživanja pokazuju da koža upija ovu hemikaliju koja u telu imitira estrogen i prema nekim istraživanjima može da izazove endometriozu.

Ekološka radna grupa i neki stručnjaci za toksikologiju veruju da oksibenzon može da dovede do oštećenja ćelija i da izazove rak kože. EVG takođe apeluje na potrošače da izbegavaju retinil palminat (oblik vitamina A).

U nekim istraživanjima koje je finansirala vlada ustanovljeno je da ovaj oblik vitamina A može da poveća rizik od raka kada se koža izlaže suncu.

Evo koji dečji preparati za sunčanje su najopasniji:

1. Banana Boat Kids Continuous Spray Sunscreen, SPF 100 

2. Banana Boat Kids Sunscreen Lotion, SPF 100 

3. Coppertone Foaming Lotion Sunscreen Kids Wacky Foam, SPF 70 

4. Coppertone Sunscreen Continuous Spray Kids, SPF 70 

5. Coppertone Sunscreen Lotion Kids, SPF 70 

6. Coppertone Sunscreen Lotion Water Babies, SPF 70+ 

7. Coppertone Sunscreen Stick Kids, SPF 55 

8. Coppertone Sunscreen Stick Water Babies, SPF 55 

9. Coppertone Sunscreen Water Babies Foaming Lotion, SPF 70 

10. CVS Health Children’s Sunstick Sunscreen, SPF 55 

11. Equate Baby Sunscreen Lotion, SPF 70 

12. Neutrogena Pure & Free Baby Sunscreen, SPF 60+ 

13. Neutrogena Wet Skin Kids Sunscreen Spray, SPF 70+ 

14. Up & Up Kids Sunscreen Sticks, SPF 55

Autor: Yumama

napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.