Шта ако дете изговара Ј уместо Љ?

фебруар 11 12:40 2017

 

Глас Љ спада међу гласове који се најкасније усвајају. За разлику од гласа Р, који захтева изузетну издиференцираност и спретност покрета говорних органа, глас Љ захтева једноставне покрете. Дакле за изговор гласа Љ није од пресудног значаја сложеност покрета већ уочавање фине разлике у звучним карактеристикама гласа. До четири па чак и четири и по године је дозвољено одступање у изговору гласа Љ.

На овом узрасту деца развиају фонолошку свест (то значи да деца имају способност да праве разлике међу гласовима, буду свесни њиховог положаја у речима и сл.). Уколико дете не уочи спонтано разлику између гласова Љ и Ј (каже јујашка уместо љуљашка или љаље уместо јаје) или уколико је уочава али не може самостално правилно да артикулишу глас Љ (Када каже јујашка, ви га питате јујашка? А оно одговори, нееее јујашка), потребно је укључити га на логопедски третман. Изузетно је важно разрешити овај проблем пре него што дете почне интензивно да развија пречитачке и преписачке способностии а свакако пре почетка учења читања и писања. Глас Љ се веома једноставно исправља. Пракса је показала да је то глас код ког се постижу најбржи резултати. А такође је показала проблеме у читању и писању потпуно исте као и у говору. Дакле као што дете у говору прави замене исте такве прави и у писању.

Док је дете мало и неправилно изговара гласове родитељи су склони да томе не придају значај и да очекују спонтано побољшање. Изговор гласова постепено сазрева временом, али као што смо и у ранијим текстовима помињале није свака форма неправилног изговора пролазног карактера. Логопед ће вам након процене артикулације детета дати објашњење који то гласови треба вежбати и како а за које се очекује спонтано сазревање.

Када размишљамо о изговору гласова детета од три или четири године истовремено треба да размишљамо и о будућем учењу читања и писања. Само дете које на време разреши артикулационе сметње може неометано да уђе у наредну језичку фазу, а то је најпре развој пречитачких и преписачких вештина а затим обука читања и писања. Читање и писање су најсложеније језичке функције. Да би се читало и писало потребно је да истовремено и неометано функционише велики број различитих функција (пажња, памћење, визуо-просторна организација, аудитивна перцепција и пажња, језик, говор…).

Запамтите: Ако до четврте године дете нема коректну артикулацију, обратите се логопеду. Помозите свом детету да разреши проблем на који је наишло како би касније време, пажњу и енергију усмеравало на освајање нових вештина које му развој доноси.

Извор:logopediavramovic

 1. март 30, 12:02 #1 Višnja

  Evo dve pesmice za vežbanje glasa LJ:

  1. Ljutica Ljubica se ljutila
  i nije mamu poljubila.
  Ne da joj mama ni šljivu ni gljivu,
  mora da jede pasulj i zelje.

  2. Zečić poljem skakuće,
  ne žulje ga papuče,
  može veli i bolje
  da potrči niz polje.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.