Шта садржи тест за полазак у први разред

април 21 11:28 2017

 

Тестирање обавља школски педагог или/и психолог.

Tест обично caдржи:

– препознавање и именовање предмета са слике (нацртан је низ предмета, дете именује редом – нпр. шешир, вага, аутобус, шал..)

– повезивање тачкица које образују неки лик (низ тачкица које треба повезати на начин да то испадне неки смислен предмет)

– прецртавање слике изнад (дата је слика кључа, а дете испод на предвиђеној квадратној мрежи уцртава исти предмет)

– препричавање на основу једне слике (дата је слика где се рецимо види разбијен прозор и испод дечак са лоптом, дете на основу слике приповеда причу по сопственом нахођењу)

– коришћење предмета из свакодневног живота (кад именује предмет са слике, тражи се од детета да каже чему служи). Рецимо: – Шта је ово? – Сат. – Чему служи? – Одређује време

– препознавање величине, облика и боје (дати су пластични троуглићи, квадратићи, кружићи, правуогаоници у пар боја… Тражи се да их дете сортира по боји, затим по величини – од већег ка мањем, и по облику – да скупи рецимо све троуглиће на једно место. Овом методом се гледа и познавање бројева, тражи се од детета да, рецимо, (ако зна) изброји кружиће

– просторна окретност (дете седи на столици, одговара шта је испод њега, изнад њега..)

– препознавање слова (неформалнан тест, служи педагогу искључиво код формиранај одељења)

Шта дете треба да зна пред полазак у први разред

Све о упису и тестирању деце за полазак у први разред

  Article "tagged" as:
  Categories:
напишите коментар

10 коментара

 1. април 22, 12:31 #1 Анонимни

  Jos samo da psiholog formira odeljenja kako treba a ne kako mu narede.

  Одговорите на овај коментар
  • март 15, 00:03 Dušica BRKOVIĆ

   Bravo, to skupi decu problematičnih roditelja, koji su važni za učiteljicu, pa se posle čude otkud vršnjačko nasilje!

   Одговорите на овај коментар
   • март 15, 00:14 Sanja

    Uciteljica tu ne igra ulogu, prvake dele pedagov i psiholog, tj formiraju odeljenja na osnovu rezultata dobijenih prilikom testiranja kao i misljenja, podataka koje dobiju, vaspitacica iz predskolskog, o buducem prvaku…e sad, kao i u svemu i oni cesto podlezu pritiscima sa raznih strana, ali opet zavisi od njih samih kao i dir. skola…

    Одговорите на овај коментар
   • фебруар 25, 16:45 Maki

    To je apsolutno tacno. Radila sam u srednjoj skoli par godina i jako dobar odnos sam imala sa decom, ali bilo je jedno odeljenje neplanirano formirano, jer se ispostavilo da prvobitni plan da se deca upisu i u druge gradove nije pokazao dobre rezultate, pa su roditelji potegli veze da se formira odeljenje za njihovu decu. Bilo je potpuno drugacije sa njima raditi u odnosu na sva druga odeljenja. Vrlo naporno i tesko, nesto je falilo, mozda postovanje ponajvise.

    Одговорите на овај коментар
 2. март 15, 00:09 #2 Sanja

  Od kad ovo sadrzi test za upis u prvi razred?!
  Testiranje buducih prvaka se vrsi testom TIP1, i po potrebi Test Zrelosti, i sadrzaj testa nije ovo sto ste naveli…

  Одговорите на овај коментар
 3. март 16, 20:16 #3 Natasa

  Pa sto je bitno sta se ispituje osim informativno, sto dete zna to ce pokazati…pa nije valjda da ga treba slati na privatne casove.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.