Шта се мења у наставним плановима за први разред

март 22 08:41 2018

Година 2018. јесте или би требало да буде преломна за српски образовни систем. Кад овог септембра прваци и петаци седну у клупе, учиће по измењеном плану и програму, из нових папирних уџбеника, а уз нове дигиталне уџбенике. О променама у плану и програму, овог пута за први разред, разговарали смо са Славицом Марковић, главном уредницом уџбеничких издања у издавачкој кући Креативни центар.

Да почнемо од најшире теме – предмета. Шта од онога што се досад учило остаје, а шта је избачено или је променило статус?

Највећи број изборних предмета избачен је из програма, односно ти предмети биће сведени на секције, док су у редовном програму остали предмети Грађанско васпитање и Верска настава. Предмет Физичко васпитање укључује и садржаје из здравственог васпитања и сада се назива Физичко и здравствено васпитање. Уопштено посматрано, промене у садржају програма за први разред нису велике. Највећа промена састоји се у томе што се акценат ставља на исходе, а не на садржаје. Нови програми оријентисани су ка овладавању функционалним знањима, ставовима и вештинама код ученика и усмерени су на процес учења и на оно што дете треба заиста да зна на крају школске године.

Можете ли нам рећи који је предмет претрпео највеће промене и које су то промене?

Највише промена претрпео је програм за српски језик. Новим програмом прописан је известан  број нових текстова за обраду, а граматички садржаји у извесној су мери олакшани.

А остали предмети?

Када је реч о осталим предметима, као што су, на пример, математика и Свет око нас, градиво је распоређено на начин који ће ученицима омогућити лакше савладавање градива и овладавање употребљивим знањима.

Да ли је Креативни центар припремио и наставне материјале у складу с новим планом и програмом?

Креативни центар је припремио нове уџбенике за први разред у складу с новим програмом наставе и учења и они су тренутно у процедури одобравања. Паралелно с тим, за наставнике спремамо детаљно разрађене наставне припреме са уграђеним образовним стандардима и годишње и месечне оперативне планове, а све у складу с новим програмом за први разред.

Примере наставних припрема за НОВЕ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ за српски језик, математику и Свет око нас за први разред можете преузети на нашем сајту www.kcskola.rs у делу Приручници и Припреме.

Захваљујући томе што смо помно пратили употребу наших уџбеника и током свих ових година спроводили њихову евалуацију, добили смо низ корисних сугестија од наставника и родитеља, па смо се трудили да те примедбе уважимо и уградимо их у наше нове уџбенике. Највише измена претрпео је Буквар, који је сигурно најважнији уџбеник за сваког првака. Наш нови Буквар сада је у већем формату и пружа више прегледног простора за рад. Књига је организована тако да даје могућност поступне или убрзане обраде слова – једно слово или два слова на једном часу – у зависности од тога шта наставник жели. Када је о простору за писање реч, велике и мале линије за писање слова усклађене су у потпуности с линијским системом какав постоји у свескама. Повећан је и број графомоторичких вежби које служе за савладавање техника писања. Трудили смо се да илустрације, које су једна од најважнијих структурних компоненти буквара, олакшавају разумевање текста и да  буду подстицајне за ученике.

Да ли очекујете да ће ваши уџбеници донети промене у начину рада и олакшати посао деци и наставницима?

Сигурни смо да хоће јер је то и до сада било тако. Усмереност ка исходима подразумева овладавање знањима која се могу применити. Ми смо одувек у нашим уџбеницима управо на томе инсистирали. Ученици који користе наше уџбенике стичу дугорочна знања – усвојена знања се не заборављају,  већ се у будућности примењују и повезују с новим знањима. Примера ради, наши уџбеници из српског језика осим упознавања с књижевним програмом омогућавају овладавање различитим вештинама неопходним за живот – писање различитих врста текстова, јавни говор и слично, а све су то функционална знања. Управо због тога наши уџбеници могу бити прави избор за наставника који је суочен с бригом око тога како да одговори на нове захтеве програма наставе и учења.

Поред тога, Креативни центар ће од наредне школске године имати у понуди и дигиталне материјале, који су важан додатак традиционалним методама учења и који пружају програме за индивидуално учење и проверу знања у школи и код куће.

  1. март 22, 20:17 #1 B

    A koji su to, u suštini, novi zahtevi nastave i učenja? Tehnološki? I kakvu ste to novu nastavu i učenje osmislili? Tehnološku? Šta je tu danas novo osim nastavnog sredstva i nastavnog medija? Potrebno je prodati proizvod, zar ne? Jer, sve je tržište danas, zar ne? Pa u kapitalizmu smo i to liberalnom, zar ne? Ni manje države ni više izdavača udžbenika. Mrtva trka u brojnosti, između njih i stranih banaka u ovoj zemlji. i svi “kreativni” i zabrinuti do guše za naše “ishode”. Zašto? pa zbog sopstvenog ishoda – profita.

    Одговорите на овај коментар
  2. август 18, 10:06 #2 Majka prvaka

    Fizičko vaspitanje i ranije bilo Fizičko zdravstveno vaspitanje, a izborni predmeti su takođe bili u okviru sekcija. Ne znam sta to sada “menjate” osim sto vraćate sve kako je bilo 80.-90-ih. Zašto smanjujete gramatiku? Obimna bila, je l’? A deca nepismena…. Samo se reklamirate svi. Grozno.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.