Šta se menja u nastavnim planovima za prvi razred

mart 22 08:41 2018

Godina 2018. jeste ili bi trebalo da bude prelomna za srpski obrazovni sistem. Kad ovog septembra prvaci i petaci sednu u klupe, učiće po izmenjenom planu i programu, iz novih papirnih udžbenika, a uz nove digitalne udžbenike. O promenama u planu i programu, ovog puta za prvi razred, razgovarali smo sa Slavicom Marković, glavnom urednicom udžbeničkih izdanja u izdavačkoj kući Kreativni centar.

Da počnemo od najšire teme – predmeta. Šta od onoga što se dosad učilo ostaje, a šta je izbačeno ili je promenilo status?

Najveći broj izbornih predmeta izbačen je iz programa, odnosno ti predmeti biće svedeni na sekcije, dok su u redovnom programu ostali predmeti Građansko vaspitanje i Verska nastava. Predmet Fizičko vaspitanje uključuje i sadržaje iz zdravstvenog vaspitanja i sada se naziva Fizičko i zdravstveno vaspitanje. Uopšteno posmatrano, promene u sadržaju programa za prvi razred nisu velike. Najveća promena sastoji se u tome što se akcenat stavlja na ishode, a ne na sadržaje. Novi programi orijentisani su ka ovladavanju funkcionalnim znanjima, stavovima i veštinama kod učenika i usmereni su na proces učenja i na ono što dete treba zaista da zna na kraju školske godine.

Možete li nam reći koji je predmet pretrpeo najveće promene i koje su to promene?

Najviše promena pretrpeo je program za srpski jezik. Novim programom propisan je izvestan  broj novih tekstova za obradu, a gramatički sadržaji u izvesnoj su meri olakšani.

A ostali predmeti?

Kada je reč o ostalim predmetima, kao što su, na primer, matematika i Svet oko nas, gradivo je raspoređeno na način koji će učenicima omogućiti lakše savladavanje gradiva i ovladavanje upotrebljivim znanjima.

Da li je Kreativni centar pripremio i nastavne materijale u skladu s novim planom i programom?

Kreativni centar je pripremio nove udžbenike za prvi razred u skladu s novim programom nastave i učenja i oni su trenutno u proceduri odobravanja. Paralelno s tim, za nastavnike spremamo detaljno razrađene nastavne pripreme sa ugrađenim obrazovnim standardima i godišnje i mesečne operativne planove, a sve u skladu s novim programom za prvi razred.

Primere nastavnih priprema za NOVE NASTAVNE JEDINICE za srpski jezik, matematiku i Svet oko nas za prvi razred možete preuzeti na našem sajtu www.kcskola.rs u delu Priručnici i Pripreme.

Zahvaljujući tome što smo pomno pratili upotrebu naših udžbenika i tokom svih ovih godina sprovodili njihovu evaluaciju, dobili smo niz korisnih sugestija od nastavnika i roditelja, pa smo se trudili da te primedbe uvažimo i ugradimo ih u naše nove udžbenike. Najviše izmena pretrpeo je Bukvar, koji je sigurno najvažniji udžbenik za svakog prvaka. Naš novi Bukvar sada je u većem formatu i pruža više preglednog prostora za rad. Knjiga je organizovana tako da daje mogućnost postupne ili ubrzane obrade slova – jedno slovo ili dva slova na jednom času – u zavisnosti od toga šta nastavnik želi. Kada je o prostoru za pisanje reč, velike i male linije za pisanje slova usklađene su u potpunosti s linijskim sistemom kakav postoji u sveskama. Povećan je i broj grafomotoričkih vežbi koje služe za savladavanje tehnika pisanja. Trudili smo se da ilustracije, koje su jedna od najvažnijih strukturnih komponenti bukvara, olakšavaju razumevanje teksta i da  budu podsticajne za učenike.

Da li očekujete da će vaši udžbenici doneti promene u načinu rada i olakšati posao deci i nastavnicima?

Sigurni smo da hoće jer je to i do sada bilo tako. Usmerenost ka ishodima podrazumeva ovladavanje znanjima koja se mogu primeniti. Mi smo oduvek u našim udžbenicima upravo na tome insistirali. Učenici koji koriste naše udžbenike stiču dugoročna znanja – usvojena znanja se ne zaboravljaju,  već se u budućnosti primenjuju i povezuju s novim znanjima. Primera radi, naši udžbenici iz srpskog jezika osim upoznavanja s književnim programom omogućavaju ovladavanje različitim veštinama neophodnim za život – pisanje različitih vrsta tekstova, javni govor i slično, a sve su to funkcionalna znanja. Upravo zbog toga naši udžbenici mogu biti pravi izbor za nastavnika koji je suočen s brigom oko toga kako da odgovori na nove zahteve programa nastave i učenja.

Pored toga, Kreativni centar će od naredne školske godine imati u ponudi i digitalne materijale, koji su važan dodatak tradicionalnim metodama učenja i koji pružaju programe za individualno učenje i proveru znanja u školi i kod kuće.

napišite komentar

3 komentara

  1. mart 22, 20:17 #1 B

    A koji su to, u suštini, novi zahtevi nastave i učenja? Tehnološki? I kakvu ste to novu nastavu i učenje osmislili? Tehnološku? Šta je tu danas novo osim nastavnog sredstva i nastavnog medija? Potrebno je prodati proizvod, zar ne? Jer, sve je tržište danas, zar ne? Pa u kapitalizmu smo i to liberalnom, zar ne? Ni manje države ni više izdavača udžbenika. Mrtva trka u brojnosti, između njih i stranih banaka u ovoj zemlji. i svi “kreativni” i zabrinuti do guše za naše “ishode”. Zašto? pa zbog sopstvenog ishoda – profita.

    Odgovorite na ovaj komentar
  2. avgust 18, 10:06 #2 Majka prvaka

    Fizičko vaspitanje i ranije bilo Fizičko zdravstveno vaspitanje, a izborni predmeti su takođe bili u okviru sekcija. Ne znam sta to sada “menjate” osim sto vraćate sve kako je bilo 80.-90-ih. Zašto smanjujete gramatiku? Obimna bila, je l’? A deca nepismena…. Samo se reklamirate svi. Grozno.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.