Шта треба да знате пре него што купите ауто-седиште за дете

новембар 11 22:40 2016

Куповина ауто-седишта, било да се купује прво ауто-седиште за бебу која тек треба да се роди, или да дете прелази из једне категорије у другу, никада не треба да буде на брзину и без припрема.

Родитељи увек желе да изаберу најбоље за своје дете, па зато дајте себи времена да детаљно проучите какво седиште би најбоље одговарало вама, детету и возилу.

kupovina-auto-sedistaВажно је знати да код сваке, па и најкраће вожње, сви путници у аутомобилу морају бити везани, а деца у одговарајућим безбедносним седиштима. Саобраћајне незгоде најчешће се дешавају на само неколико километара од куће. Зато без изговора: идемо само до баке, до продавнице, неће му бити ништа за тако кратко!

Прочитајте и: Не чувајте децу од барица и промаје, чувајте их од стварних опасности

Избор ауто-седишта за новорођенчад

Прва вожња детета из породилишта требало би да буде у ауто-седишту. Зато је препоручљиво седиште купити, или бар изабрати још током трудноће. Децу од рођења до године дана треба возити у полулежећем положају, у смеру супротном од кретања возила. То је најбезбеднији положај за мало дете, коме је глава велика и тешка у односу на тело, а мишићи врата још недовољно развијени. Код вожње уназад, „критични“ делови тела: леђа, врат и глава су подупрти наслоном ауто-седишта и трпе најмањи стрес приликом судара или наглог кочења.

Избор ауто-седишта за већу децу

Седишта за већу децу такође треба пажљиво бирати. Не треба журити са пребацивањем детета у следећу категорију седишта (тек када га дете прерасте по критеријумима које одређује произвођач), а када дође време за то, најбоље је отићи у куповину заједно са дететом и испробати седиште.

Оно што прво треба проверити је то да ауто-седиште има атест. Само таква седишта смеју да се користе у аутомобилу.

Такође обратите пажњу на начин постављања седишта у ауто, па ако вам је ауто опремљен изофиксом можда се одлучите за она која се постављају овим системом или пак седишта која се причвршћују појасом аутомобила.

Прочитајте и: Избегните ових 10 грешака и сачувајте живот свом детету

Ако ћете често пребацивати седиште из једног у други ауто, гледајте да је начин постављања једноставан и да се лако може причврстити.

Због тога саветујемо и испробавање дечјег седишта у аутомобилу, пре куповине. Већина продаваца ће вам радо изаћи у сусрет и дозволити да седиште испробате, а ви проверите да ли се оно може добро причврстити у вашем аутомобилу.

Некада дечије седиште и седиште аутомобила једноставно нису компатибилни, па и најскупље седиште детету неће пружити адекватну заштиту ако се не може правилно учврстити.

Пре куповине корисно је прочитати и упутство за коришћење аутомобила. Неки произвођачи или модели имају одређена ограничења па не дозвољавају постављање дечијих безбедносних седишта на нека места у аутомобилу.

На крају, али не мање важно, нека дете седне у седиште и испроба га. Некој деци се више допадају седишта са штитником, а некој појасеви. Узмите и то у обзир јер ипак је дете то које ће се у седишту возити наредних неколико година.

 

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.