Шта учинити када се дете свакодневно буни због одласка у вртић

септембар 10 23:45 2017

Разумљиво је да родитељи одводе дете у вртић јер нема ко да га чува док су они на послу и јер желе да научи да функционише у колективу, али након што дете стигне кући, требали би му посветити што више времена.

Фото: Марија Зое

Неретко се догађа да током тнедеље најмлађи проводе веома мало времена с родитељима. То се, нажалост, често односи и на викенд, када родитељи покушавају да обаве куповину, почисте кућу и опет немају времена за децу која тада проводе време с баком или дадиљом…

Није ни чудо што се онда деца буне због одласка у вртић. Чини им се да су управо одласци у вртић криви за недовољно дружење с родитељима, за чим толико жуде. Остају емоционално неиспуњена и њихова туга је из дана у дан све већа. Тада настоје да се досете како да остану код куће и задрже бар једног родитеља уз себе.

Једном кад открију да мама може остати с њима код куће када су болесна, могуће је да се пожале на болове или неке друге потешкоће и кад их не буду стварно осећали… Деца се сналазе како знају и умеју па често криво закључују зашто родитељи нису стално присутни.
Дете може постати несрећно ако у време кад добије брата или сестру крене у вртић. Може помислити да га родитељи одводе у вртић само како би више времена могли проводити с млађим дететом. Зато немојте дете уписати у вртић одмах након рођења бебе, него неколико месеци пре или касније.

Пружите детету довољно пажње и љубави. Настојте да што чешће комуницирате с дететом. За то није потребан никакав посебан повод. Једноставно, измењујте мисли и осећаје – тиме ћете продубити однос и створити још већу блискост. Тако ће ваше малено знати да га цените и волите, да је ваша љубав безусловна.

Настојте да време које посветите детету буде испуњено квалитетним садржајима, што је пуно важније од количине заједнички проведеног времена. Након што стигне кући из вртића, поразговарајте с њим о томе што му се тог дана догодило, поиграјте се заједно и нека осети да је центар вашег света. Често га хвалите и говорите му колико га волите. Оно мора у сваком тренутку знати да га мама и тата воле највише на свету.

Текст: Иванчица Тараде

Извор: kerefeke.org.rs

  Categories:
напишите коментар

2 коментара

 1. март 17, 18:58 #1 galeb

  “Шта учинити када се дете свакодневно буни због одласка у вртић”

  Prosto, ne maltretirati dete sa vrtićima. Dete ima potrebu za domom, za roditeljima, za njihovom pažnjom, energijom, ljubavlju, zaštitom, i to najviše, upravo, u tom, prvom periodu života, prvih 5-6-7 godina… Svako manipulisanje sobom i detetom, da je odvajanje od roditelja za njegovo dobro, jer mama i tata treba da zarade da bi on imao, je jedna nebulozna iluzija…

  Одговорите на овај коментар
  • март 18, 03:12 Iva

   A kad krene da kuka sto zivi na ulici i nema sta da.obuce i jede treba mu reci, to je sve iluzija bitno da je mama tu. Gde ti zivis i od cega ne znam. Al neki od nas moraju da rade kako bi preziveli. Jel ti zaista misis da je i jednoj majci milo.da dete ostavi sa potpunim strancima i ode da dirindzi u neku glupu firmu kako bi mogla da priusti naj osnovnije? Komentar ti hit.

   Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.