Стигли прелиминарни резултати завршног испита, жалбе данас

јун 19 10:52 2017

Различит распоред питања на комбинованом тесту, који је требало да спречи преписивање, није утицао на резултат који су осмаци постигли на малој матури. Прелиминарни резултати завршног испита су објављени, а на узорку од неколико основних школа показало се да су ученици задржали или чак повећали број бодова на комбинованом тесту, а више су освојили и из српског и математике.

– На сва три теста ученици су остварили бољи резултат него прошле године, али и су били бољи и у односу на пробни завршни испит – каже Златко Гушановић, директор београдске ОШ “Вук Караџић”. – Најбољи резултат остварили су из српског, 15,65 бодова у просеку, што је за око 2,5 бодова боље него на пробном и прошлогодишњем тестирању. Из математике су просечно остварили 13,61 поен, док је прошле године просек био 11, а на пробном 12 поена. Комбиновани тест донео им је у просеку 13,49, што је мало више него прошле године.

Прелиминарни резултати истакнути су у школама, у учионицама, а могу да их виде ученици и њихови родитељи.

Ученици који мисле да су оштећени током оцењивања тестова данас могу да се жале комисији у школи, и то од 8 до 16 часова. Ако и после тога буду уверени да су заслужили више бодова, сутра могу да поднесу жалбу окружној комисији, да би после разматрања приговора, коначни резултати завршног испита били објављени у петак, 23. јуна.

Током викенда, 24. и 25. јуна, ученици ће попуњавати листе жеља у основним школама, објављивање званичне листе жеља заказано је за 30. јун, а званични резултати расподеле ученика по средњим школама биће објављени 3. јула.

Ученици ће се уписивати у средње школе 4. и 5. јула.

Мимика за преписивање

Директори школа кажу да ученици имају своје разрађене системе за преписивање и дојављивање тачних одговора. Помажући се мимиком, без речи, умеју другарима да дојаве тачне одговор. Нос, уво, коса, раме – додиривањем једног од ових делова тела указују да ли је тачан одговор под А, Б, В или Г. Различит распоред питања на комбинованом тесту пореметио им је примену овог система, а у којој мери показаће коначни резултати испита.

Више на: Новости

напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.