Стилске игре – за креативне учитеље и наставнике српског језика

фебруар 08 21:35 2017

Сигурно знате басну о гаврану и лисици. На крају крајева – ко је не зна? Гавран украде комад сира, а гладни лисац успе да га превари да запева и испусти комад право лисцу у гладна уста. На први поглед – басна као и свака друга. Али, како би ова ситуација изгледала написана као, рецимо, новински текст? Или као сонет? Можда као хаику? А као здравица, тугованка, канцона? Може ли се басна написати тако да се њоме објасне све стилске фигуре? Ако имате довољно маште – одговор је ДА.

Управо захваљујући непресушној креативности и машти, Симеон Маринковић је написао, а Душан Павлић илустровао две књиге – Стилске игре и Стилске игре 2. За обе су своју инспирацију нашли управо у басни Гавран и лисица и њом објаснили многе елементе који се уче на часовима српског језика. Ове књиге су сјајан помоћник сваком учитељу, наставнику, али и родитељу који у раду са децом желе да користе креативне и другачије методе. Уосталом, замислите само – 300 страна написано и илустровано о Гаврану и лисици! На примеру само једне, наизглед обичне басне, објашњено је готово све што треба савладати у основној школи а тиче се граматике српског језика. Рецимо, две стилске фигуре – ономатопеја и персонификација – могу се објаснити на примеру исте приче (басна о гаврану и лисици) тако да дете на часу уочи специфичност једне и друге стилске фигуре, као и разлику. Не кроз сувопарне лекције, већ кроз маестралне књижевне облике.

Свака од њих чудесни је доживљај – од вести у жутој штампи и порука, преко многих сведочења, музичких, ликовних, сумњичавих, погрдних, бајковитих, невероватних, сатиричних, идиличних и других виђења, онда сонета, романсе, химне, оде, мадригала, газеле, баладе, љубавних и родољубивих стихова, све до успаванке, ређалице и разбрајалице. Многа виђења, различити облици казивања и маштовите илустрације чине ове књиге изузетним покретачем стваралаштва.

Први део Стилских игара изашао је пре скоро три године и управо захваљујући невероватној креативности покупио је бројне награде у земљи и региону, међу којима и Невен, као и награда Политикиног забавника.

Други део биће и званично представљен на овогодишњем Републичком зимском семинару Друштва за српски језик и књижевност, у петак, 10.02.2017. Аутор Стилских игара, проф. др Симеон Маринковић одржаће тада предавање на тему Стилске вежбе као стилске игре у основној и средњој школи и још ближе објаснити могућности примене Стилских игара у настави.

Према речима Симеона Маринковића, „овакве стилске игре или вежбе ђаци воле и оне им помажу да доживе радост стварања у језику“, да „осете сладост од свога језика“, како би то рекао Вук Караџић. Ове књиге могу много помоћи наставницима у реализацији програма наставе српског језика, као и у савременој организацији наставе и подстицању ученика на креативност.

Ако планирате да посетите Зимски семинар, предлажемо да обавезно послушате и причу о Стилским играма.

А. Ц.

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.