Сваке вечери пре спавања поставите детету ова три питања

август 10 21:25 2017

Сваке вечери пре спавања, већина родитеља ради шта? Чита бајке деци. Што је веома корисно. Постоје и друге ствари које су  важне за развој и раст, али и миран сан деце, а то су питања која им можете поставити. Здрава комуникација је кључ доброг здравља и омогућује родитељима да успоставе бољи и квалитетнији однос са својом децом. Зато вам саветујемо да сваке вечери пре спавања поставите деци ова питања:

Шта је било разлог твог осмеха данас?

Шта те расплакало?

Шта си научило/ла данас?

Помоћу ова три питања, ваша деца ће се отворити и почети разговарати о важним стварима. Заједно ћете се смати, плакати и присећати тренутака који су облежили дан, али и касније седмицу и годину. Деца ће бити поносна на све што су научила у току дана, а ви задовољни што сте укључени у њихов развој и раст. Упркос томе што се чини као једноставно, ово је веома комплексно и отвара доста нових тема, које можете искористити за разговор са њима.

Првенствено успевате заједно са децом учити како правилно комуницирати. Деца ће активно учествовати, осећати се добро и сигурно, али и позвано да говоре о својим проблемима. То ће директно утицати и на њихово опуштање касније у животу о тежим темама. Подсицаће њихову креативност и научити их важну животну лекцију, која гласи: “Нико није савршен и грешке су саставни дио живота”. Након што разговарају са вама, деца ће се осећати ослобођено притиска и емоција, било да се ради о позитивним или негативним, а то веома позитивно утиче на њих.

Омогућује им да вежбају свој изражај, вербализују емоције и активно учествују у разговору. Осим тога, ова игра не мора бити једносмерна, већ након њихових одговора и ви можете рећи шта је то вас данас насмало, расплакало, а шта се научили. Сваке вечери можете и водити биљешке, како бисте поредили своје успјехе од пре дан, седмицу или месец. Нека то буде ваша породична игра, коју играте сваке вечери, а која дуготрајно делује на ваш развој односа унутар породице.

Једноставно је, зар не. Само три питања. Шта вас је чинило срећнима, тужнима или љутима данас? А шта сте научили? Верујемо да ће одговори бити креативни и забавни. Сваки од њих на свој начин.

текст: САРА ВЕЛАГА

Извор: Лоламагазин

  Categories:
  1. август 10, 22:55 #1 Jole

    Posle treće večeri: “mama ne smaraj sa retardiranim pitanjima”

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.