Тablica množenja u slici

децембар 19 20:14 2014

Veliki broj odraslih ljudi, kada pomisle na nastavu matematike u školi, nemaju lepa sećanja. Matematiku  često povezujemo sa mukom i naporom a vrlo retko sa igrom. Deca vole da se igraju i to treba iskoristiti u svim predmetima u školi. Matemika je posebno predmet koji kod dece može da razvije radoznalost a i zadivljenost, kada im se daju zadaci koji će im pokazati da se u matematici kriju razna iznenađenja i čudesni poredak stvari….

Ovaj primer nam prikazuje kako se deca mogu na kreativan način lakše uvesti u priču o tablicama množenja, ili ih vežbati, kada ih nauče.

1. Na papiru nacrtamo veliki krug i obeležimo ga kao na slici. Mada izgleda kao sat, brojevi su drugačije obeleženi. Na vrhu je 0, na dnu je 5.

satZatim rešimo koju ćemo tablicu množenja da isprobamo. Na primer – 3. Od broja 0 krećemo da povlačimo liniju do broja 3, pa od 3 do 6, pa od 6 do 9, pa od 9 do 2 posto je to druga cifra u broju 12….. Deci možemo da kažemo da ćemo svaki put odbrojavati po 3 broja, pa krenemo od 0 i brojimo: 1,2,3 i od 0 do 3 nacrtamo liniju. Zatim od 3 opet odbrojimo 3 broja: 1,2,3 i dodjemo do broja 6 i tako dalje, do 9, pa do 2 za 12…

sat1Ovako nastavimo dok ne stignemo do tačke od koje smo počeli – 0. Dobićemo divan oblik desetokrake zvezde.

sat2Deca ga onda mogu obojiti i može se napraviti izložba njihovih “slika tablice množenja”. Evo kako to može da izgleda:

x3

Ovaj crtež se može koristiti za vežbanje, tako što svako dete stavi prst na 0 i prati linije govoreći: 1×3 je 3, 2×3 je 6 itd. Naravno, ovakve slike se mogu praviti i za druge brojeve. Probajte ovakvu “sliku” da napravite za tablicu množenja sa 4, 9, 2… Svaki put ćete dobiti drugačiju “sliku”. Ovo je jako dobar način da se matematika oživi za decu kojoj klasičan način rada ne ide baš najbolje. Na ovaj način, angažuje se desna hemisfera i vizuelno prostorna i kinestetička inteligencija, što olakšava proces učenja i pamćenja.

deteplus.rs
  Categories:
 1. децембар 28, 01:08 #1 SANDRA

  INTERESNTNO!

  Одговорите на овај коментар
 2. фебруар 14, 23:36 #2 Dragana

  Da li može odmah da se očita koliko je npr. 3 puta 4?

  Одговорите на овај коментар
 3. децембар 02, 03:54 #3 Dizajner

  tablica mnozenja je vrlo lako naucit ja sam je naucio vec davno i ako znas tablicu mnozenja onda znas i tablicu dijeljenja evo primjer !11!!1!11!11!!1

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.