Такмичење из књижевности изненадило наставнике и ђаке

март 12 12:41 2018

Нa прсте могу да се изброје учесници општинских такмичења из књижевности у целој Србији који су протеклог викенда успели да освоје 16 од 20 бодова и тако се пласирају на градска и окружна такмичења. Ништа мање него деца, остали су затечени и наставници српског језика и књижевности када су видели колико су тешка питања на која треба да одговоре ученици седмог и осмог разреда.

Горњи Милановац, Чачак, Нови Сад, Неготин, Пожаревац, Велика Плана, Смедеревска Паланка, Шабац, Аранђеловац, Панчево – само су неки од градова у којима ниједан ђак није, према првобитним критеријумима, успео да се пласира на окружно такмичење. На крају дана, у суботу, када су тестови Књижевне олимпијаде прегледани и када у већини општина деца нису “пребацила” 12 или 13 бодова, стигла је инструкција организатора, Друштва за српски језик и књижевности, да се праг за пролаз на следећи ниво такмичења осмацима спусти на 12, а седмацима на 11 од 20 бодова.

На треће питање теста за седми разред нико није знао да одговори. Тражен је податак од кога је Вук Караџић забележио “Златну јабуку и девет пауница”. Тачан одговор – од Груја Механџића. Пошто није било ниједног тачног одговора у целој Србији, током дана одлучено је да се праг за седми разред спусти на 15 бодова. До краја дана, летвица је још једном спуштена.

– Заиста није нужно да деца, чак ни за ниво такмичења, уче такве ствари и да памте име Груја Механџића. Такве податке зна и мало који професор – каже за “Новости” наставница која је имала такмичаре у Београду. – Питали су их које године је рођен и умро Свети Сава, а ни историјски извори нису једногласни у томе о којим годинама је реч. Кад смо се жалили, одлучили су да допуне кључ за оцењивање и признају различите одговоре. Једноставно, деца су била под великим стресом због самог такмичења, а тест их је потпуно шокирао. То су све добри ђаци, припремали су се, а онда су погледали задатке и схватили да на половину питања не знају да одговоре.

Наставници тврде да је и прегледање тестова било компликовано, па су током дана стигле допуне “кључа” и нови одговори који могу да буду признати.

У Друштву за српски језик објашњавају да су питања слали наставници “практичари”. То је била новина ове године и није се показала као успешна.

– Хтела сам да направим експеримент, да наставници сами пошаљу задатке на теме које раде са ученицима, а онда смо на основу тих задатака направили композицију теста. Испало је да су наставници, из жеље да се покажу као добри састављачи, преценили ученичке могућности – објашњава за “Новости” проф. др Зона Мркаљ, председница Друштва за српски језик и књижевност. – Нећемо ићи на штету деце. Када стигну резултати из целе Србије, уколико се испостави да је мањи број осмака прошао на следећи ниво, онда ћемо и њима границу спустити на 11 бодова. Задаци за следећи ниво такмичења биће прилагођенији.

Вољу и ентузијазам доводе у питање

– Ово је врло демотивишуће и за децу и за нас – коментар је једне од наставница. – Мали број ученика је заинтересован за такмичења, а оваквим потезима и њихову вољу доводимо у питање. Они од такмичења имају корист само ако у осмом разреду освоје награду на републичком нивоу, па им то доноси бодове на малој матури. Наставници учествују из чистог ентузијазма. Припреме, радне суботе, а све то радимо потпуно бесплатно.

Аутор: И. Мићевић

Извор: Новости

 1. март 12, 14:24 #1 Mirjana

  Sjajan tekst. Veoma lepo recena surova realnost. Sve je manje dece motivisano i za redovan program, a o takmicenju da ne pricam. Dovijamo se na sve nacine da ih motivisemo i radimo vodjeni jedino licnim entuzijazmom, a onda na takmicenjima dobiju ili pitanja tog tipa ili bodovanje po pricipu ili si sve uradio ili kljuc po kome se jedino priznaje resenje iako je dete razmisljalo drugacije… A ima i nas koji zsboravljamo da se ne takmicimo mi, nego deca

  Одговорите на овај коментар
 2. март 12, 22:45 #2 Sunčica

  Pa, ne radite, nastavnice, iz čistog entuzijazma. Radite shodno zaduženjima u okviru 40-časovne radne nedelje. Ako ste zaboravili, i za vas je zakon propisao 40-časovnu radnu nedelju.

  Одговорите на овај коментар
  • март 13, 13:54 Силвија

   Добро. 40-часовна радна недеља. Да ли онда хоћете да кажете да наставници који немају ђаке за такмичење (или звог лошег састава одељења, или зато што се нису пласирали даље) немају пуну норму?

   Одговорите на овај коментар
 3. март 13, 18:13 #3 Nera

  U Novom Sadu ima jedan sedmak sa 16 bodova.
  Osim toga to sto se trazilo pitanjem trećim u sedmom razredu nije predviđeno ni jednim planom ni programom. Vukovi pevaci se uce u osmom i to samo u vezi sa epskim pesmama. Ni u jednom razredu se ne uci o Vukovim pevačima od kojih je beležio pripovetke, bajke, novele.

  Одговорите на овај коментар
 4. март 13, 19:10 #4 Natasa

  Nije demotivisuce, cak sta vise takmicenje i treba da bude za posebne, a ne “svi,svi,svi”. Svi koji imaju “peticu”. Ovo je pravi korak.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.