Телевизија – савремена гувернанта

април 23 18:55 2014

 

Према истраживањима стручњака o утицају телевизије на развој детета, каже се да деца до осамнаесте године просечно проведу више времена гледајући ТВ него за било коју другу активности, изузев спавања. У многим породицама ТВ је стално укључен, па је помало лицемерно одређивати време пред екраном за дете, када то време не постоји за одрасле. Сигурно је да телевизија има и предности (за дете ТВ може имати значајну едукативну димензију јер му пружа додатне информације из света који га окружује или га занима), али и недостатке. Подразумева се да децу не треба потпуно изоловати од телевизије, али је ни пружати толико да то буде једини начин провођења слободног времена. Односно, гледање ТВ-а треба прилагођавати узрасту детета, а то време никада не би смело бити на штету играња са вршњацима или заједничким активностима са родитељима.

Основни, и најчешће истицани недостаци прекомерног гледања ТВ-а су: ова деца су пасивна, склона гојазности, без потребних физичких способности, тешко се концентришу, лошије памте, немају развијене вербалне способности, нити знање како још могу да користе своје време…tv

 

Неконтролисано гледање  може лоше утицати на развој детета и довести до појаве пасивности, гојазности, слабије концентрације..

Како да гледање телевизије буде забавна, али и корисна активност у вашем дому, без бојазни од негативних последица? Ево мале помоћи…

Како би спречили негативне последице гледање телевизије, родитељи треба да усвоје следећа правила понашања:

1. Ограничите време гледања телевизије и не одступајте од тога. Тако ће дете од почетка научити да се ТВ гледа у одређеним околностима, као и да друга опција не постоји.

2. Не стављајте телевизор у дечју собу, а даљински држите даље од дететовог домашаја.

3. Нека телевизор увек буде искључен ако га нико не гледа, или ако садржај није примерен дететовом узрасту.

4. Садржаји које дете гледа треба да буду под вашим надзором.

5. Утешите дете ако га је неки садржај узнемирио. Понекад то може да буде нешто сасвим безазлено, али је утеха увек потребна. Разговарајте о томе шта је дете видело.

6. Прокоментаришите са дететом садржај који гледа, како бисте вежбали комуникацију и искористили добру страну коју пружају едукативни садржаји за најмлађе. Уз вашу помоћ, учење ће бити потпуније.

7. Не наговарајте дете да гледа телевизију ако оно за то не показује занимање. Радије се поиграјте са њим.

8. Редовно излазите са дететом у природу, без обзира на време. Једино тако ће код њега да се створи добра навика да не проводи превише времена у затвореном простору. Активирајте и његове вршњаке, као и њихове родитеље. Мотивишите децу да се играју напољу, под будним оком одрасле особе.

9. Осмислите дететово слободно време што богатијим садржајем, што је чешће могуће. Наравно, нећете увек имати ни снаге ни идеја за то, али и тада можете да се забавите неким мање захтевним играма, радије него да укључите телевизор. Односно, чините то што ређе, јер детету ништа не може да замени дружење са родитељима.

10. Није сваки анимирани филм намењен деци, посебно ако су предшколског узраста. Такође, не реагују сва деца исто на телевизијски садржај, био он намењен малишанима или не. Поред тога, треба да имате на уму и дететов карактер – на пример, ако је дете плашљиво, не исмејавајте га уколико се уплаши због ствари које вама делују безазлено.

 

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.