Тест за откривање аутизма у раној фази (намењен деци од 18 до 36 месеци)

фебруар 13 14:37 2018

Аутизам је тешко препознати у раним фазама јер још увек не постоји јединствен образац који би био адекватан за сву децу.

Ипак, научници са Ратгерс универзитета верују да би овај упитник могао да помогне лекарима да детектују поремећај већ код мале деце, у периоду кад би интервенција била врло значајна.

Пошто не постоји медицински тест да би се аутизам дијагностиковао, а како је то поремећај ког карактеришу тешкоће у друштвеној интеракцији, комуникацији и склоност репетитивном понашању, лекари морају да проучавају понашање детета како би поставили дијагнозу.

Студија из 2012. истиче да је у више од 50 одсто случаја аутизам дијагностикован код деце која су била старија од 5 година, док је само у 20 одсто случајева поремећај дијагностикован код двогодишњака.

Стручњаци тврде да управо кашњење при постављању дијагнозе спречава добијање помоћи у кључном тренутку. Такође, много је теже дијагностиковати поремећај код девојчица него код дечака, пошто су критеријуми рађени углавном на мушком узорку.

Вођа студије доктор Волтер Захородни истиче да је његов тим прикупљао податке од око 2.000 деце старе од једне до три године, а повод су били родитељи који су рекли како жале што раније нису препознали поремећај код своје деце.

Деца која на такозваном ПДQ-1 тесту (Псyцхологицал Девелопмент Qуестионнаире-1) имају лоше резултате сматрају се ризичном групом, па је препоручено да се подвргну даљим претрагама.

Овај тест наводно је 88 одсто тачан када је реч о идентификовању деце с аутизмом, што значи да је већини деце која су на тесту имала “позитивне” резултате, откривен аутизам.

“Тачна дијагноза може да буде потврђена само кроз свеобухватну процену стручњака”, појашњава др Захородни, али додаје да је овај тест први корак у дијагнози и да, уколико се жели повећати број рано препознатог аутизма код деце, “овај једноставан тест мора да буде у широкој употреби”.

Тест за рано откривање аутизма
На тест одговорите са “да”, “понекад” или “не”. Уколико је већина одговора “не”, обратите даљу пажњу на понашање вашег детета, а по потреби потражите лекарску помоћ.

Моје дете…

1. гестикулира како би показало интерес или привукло пажњу

2. нормално реагује на звукове (чини се да чује нормално, није преосетљиво или да пак претерано реагује)

3. смеје се и редовно успоставља контакт очима с другима

4. реагује када га зовете именом

5. показује интерес за игру

6. ужива у играма, попут жмурке

7. повезује се с другима блебетањем, гестикулирањем, причањем или мењањем израза лица

8. користи више од три речи често и исправно

9. спаја речи (нпр. “хоћу сок”, “ићи па-па”)

10. смеје се кад се и други смеју

*Тест се односи на децу стару од 18 до 36 месеци.

Извор: jutarnji.hr

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.