Točak rešavanja problema – naučite decu da rešavaju sukobe

septembar 19 22:14 2018

Ako niste bili u prilici da rešavate sukobe među decom, onda ne znate koliko je teško biti sudija. Pa čak ni ako ste stvarno sudija. Onaj pravi. Jer, nema tih problema na svetu koji su veći od otete igračke, „on mi je rekao ovo”, „ona me je gurnula”, „on je prvi počeo”… Dok vi ustanovite sve činjenice, pozovete svedoke, stvar lako može da eskalira, pa od objašnjavanja prelazite na razdvajanje zaraćenih strana.

Naravno da je ovaj problem nemoguće do kraja rešiti. Ipak, decu moramo učiti kako da postupaju u situacijama kada se nađu u sukobu sa drugom. Zato smo i napravili Točak rešavanja problema i u njemu naveli moguće načine da se problem reši.

Kako se točak koristi

Jednostavno. Vežbom. Svaki put kada se desi incident, decu dovedete do točka i, u zavisnosti od toga šta se dogodilo, pomognete im da pronađu pravi način rešavanja problema. Ovo se može raditi i kao grupna aktivnost kada nema incidenata, tako je čak i bolje jer deca nisu u afektu. Što češćom vežbom, deca će polako usvajati načine ponašanja i učiti se samokontroli.

Preuzmite dokument (PDF, Unknown)

napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.