Три грешке које очеви често чине

октобар 23 18:04 2017

 

Знамо, сви би смо ми волели да будемо тај практични, презабавни и симпатични суперхерој у животу наше деце. Међутим и суперхероји понекТатаад посустану и праве грешке.   Издвајамо три најчешће грешке које очеви праве са својим малишанима, али не брините, за сваку од грешака постоји и решење.

Превише сте озбиљни
Сваког дана  се сусрећеmo са овим „проблем“ како у вртићкој групи тако и у јаслицама. Не желите да звучите блесаво, па када причате са вашим дететом, ваш глас је и даље глас одраслог човека. Међутим, деца често реагују на нежнији глас. Децу јасленог узраста више привлачи „певајући“ глас. Мушкарци често оклевају да овако причају, али деца се ипак комфорније осећају ако користимо овај тон гласа.

Ипак, није све тако црно: Тате сијају у области која је супер важна за смиривање дечијих несташлука, а то је говор на „малишанском“. То је говор у кратким и емпатичним реченицама које осликавају емоције вашег детета (Ти си љут/а!; Нећес да напустиш парк!; Хоћеш слаткиш!). Грешка коју очеви праве са децом често настаје касније, када строгоћа треба да престане и говор треба да се ублажи (Али, треба да идемо на ручак кући; Не можемо сад да једемо слаткише, јешћемо их за вечеру.) Наравно да је важно да поставимо границу, али то можемо да радимо и са поштовањем. На крају свакако добијамо у расправи, али не морамо да будемо велики и зли ауторитет како би то постигли.

Прекидање игре
Радни дан се завршио, покупили сте дете из вртића и најзад дошли кући… Питате се: „како овај кревет звучи примамљиво?“ Ипак, иако сте уморни након дугог и напорног дана, покушајте да се не ођавите и одете на спавање за време игре са вашим малишаном. То је честа грешка коју тате праве, али ваше пуко присуство може побољшати вашу везу са дететом и учинити игру правом уживанцијом.

Реците себи, „Ја сам жив у овом моменту са овом уникатном малом особом и желим са њом да проведем време.“ Звучи чудно, али само мала промена у размишљању може претворити нешто што се чини досадним у специјалан тренутак. Такође ће утицати и на то како се ваше дете понаша. Дете које осећа ваше присуство неће бити захтевно и плачљиво и више ће сарађивати са вама.

Претпоставка да је мама #1
Рођење, дојење, рано детињство…то је све било мамино весеље. Али већ од јаслица живот постаје потпуно другачије игралиште, где деца воле све што је ново. Самим тим је и татин повратак са посла нешто чему се треба радовати.

Ако вам се и даље чини да ваше дете хоће само да буде са мамом, постоји дноставан савет како да то промените. Играјте нову игрицу у којој мама дете, а тата на забаван начин покушава да га спречи да дође до ње. Наравно, пустите дете да се својом снагом или брзином измигољи и оде до маме. После три ноћи овакве игрице, ваш малишан неће бити забринут што га мама више неће ставити у кревет, већ ће молити да га тата успава.

Вртић Магнолија, лепота одрастања

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.