Три нова обавезна предмета за петаке!

март 22 10:39 2017

Будући петаци биће прва генерација основаца која ће имати три нова предмета: информатику и рачунарство, техничко и технологију, физичко и здравствено васпитање

То пише “Политика” у издању за среду.

Досадашњи изборни предмети као што су чувари природе, свакодневни живот у прошлости, хор и оркестар – за њих ће бити ваннаставне школске секције, уколико буде прихваћен нови предлог наставног плана за старије разреде осмолетки.

На захтев Министарства просвете, науке и технолошког развоја Завод за унапређивање образовања и васпитања, за непуна четири месеца, изнедрио је промењен и осавремењен план наставе за други циклус основног образовања.

“Информатику као обавезан предмет увели смо у петом разреду са једним часом недељно са садржајима ослоњеним на програм изборног предмета информатика и рачунарство који је прошле године усвојио Национални просветни савет. Предмет техничко и информатика постаће техника и технологија”, каже помоћник директора Завода за унапређивање образовања и васпитања Гордана Мијатовић.

Она додаје да је из бившег техничког и информатике избрисан информатички део, јер информатика и рачунарство постају засебан предмет.

“Празнина је допуњена садржајима којима се подстиче развој предузетништва као међупредметне компетенције чиме је осавремењена настава технике и технологије”, додаје она.

Мијатовић каже да ће физичко васпитање прерасти у физичко и здравствено васпитање.

“Савремена варијанта физичког и здравственог васпитања заузеће два часа недељно у распореду”, додаје она.

Изабрани спорт, садашњи трећи час физичког, прелази у ваннаставне активности. На његово место улази информатика, тако да деце неће имати више часова него сада, уверавају надлежни.

“Уводе се обавезне физичке активности ван редовне наставе које би, да су у распореду, заузимале час и по недељно, односно 54 часа годишње”, каже Мијатовић.

Извор: Б92

 1. март 22, 11:29 #1 Aleksandar

  Ma treba ukinuti i ova dva casa fizickog vaspitanja, daca su nam uskracena za mobilne telefone i racunare, nedovoljno ih koriste. Svakako su dobro razvijena i bave se sportom redovno i vqn skole. STRASNO

  Одговорите на овај коментар
 2. март 23, 11:19 #2 Forumaš

  A da li će se ovo da se primeni i na sadašnje petake šestake i sedmake, ili samo na buduće petake?
  Hvala unapred na odgovoru.

  Одговорите на овај коментар
 3. март 23, 15:37 #3 Marko

  ZASTI IM FIZICKO UKIDATE ?
  SA NOVIM PREDMETIMA JOS VISE UPREZETE JADNU DECU SA OBAVEZAMA, ZAR NE TREBAJU GLAVU DA DIGNU SA KNJIGE I SA RACUNARA 🙁
  ZASTO IH MALO NE RASTERETITE?
  DECI KRADETE DETINJSTVO, KRADETE IM VREME ZA IGRU, DRUZENJE !!!

  Одговорите на овај коментар
 4. август 09, 20:55 #4 FORUMAŠ

  A kako će da se sprovode ove sportske aktivnosti?

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.