Троје наставника из Србије такмичиће се за титулу најбољег наставника света

август 27 22:15 2018

Троје наставника из Србије, међу којима је и Драган Кувељић учитељ у Основној школи Милосав Стиковић са Коловрата, ушли су у најужи круг кандидата за титулу најбољег наставника света. Поред њега кандидати су и Татјана Марковић Топаловић, наставница физике у средњој школи Др Андра Јовановић у Шапцу и Катарина Вељковић, наставница рачунарства и информатике у Првој крагујевачкој гимназији.

О томе је одлучио жири националног такмичења, а Удружење „Живојин Мишић“ прогласило је победнике који ће се борити за титулу најбољег на свету у оквиру пројекта „National Teacher Prize“ који је део пројекта „Global Teacher Prize“, а који организује Варкеy фондација.

Варкеy фондација основана је 2010. године, са уверењем да је наставничка професија кључна за глобалну будућност, а Удружење „Живојин Мишић“ је партнер фондације од прошле године.

Пројекат „Најбољи едукатори Србије“ постао је тако предквалификационо такмичење за „Натионал Теацхер Призе“, а у Удружењу „Живојин Мишић“ кажу да им је циљ да од већ награђених најбољих едукатора Србије изаберу оне који ће нас представљати у свету.

„Кроз овај пројекат желимо још једном да похвалимо, наградимо и охрабримо изузетне наставнике у Србији и дамо им могућност да се нађу на једном од највећих светских такмичења у сфери образовања“, кажу у Удружењу „Живојин Мишић“.

У жирију су ове године били Бранислав Ранђеловић, в. д. директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Драгица Павловић Бабић, координаторка ПИСА истраживања у Србији, Душан Басало, партнер у консултантској компанији „Аtria Group“, Ивана Ценерић, координаторка истраживања у Центру за образовне политике, Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије, Срђан Вербић, бивши министар просвете, и Вигор Мајић, директор истраживачке станице Петница.

А критеријуми које су кандидати морали да испуне, а које прописује организатор Teacher Prize за ову годину, били су – употреба ефективних наставних пракси које утичу на квалитет образовања на глобалном нивоу, употреба иновативног наставног програма који је инспирисан методама које решавају нове изазове у будућности, лична постигнућа, утицај на заједницу, развијање ученика као грађанина света, препознавање њиховог рада од заједнице.

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.