Тврдимо да смо деци све дали, па морамо пазити да им не одузмемо веру у себе

децембар 25 21:52 2018

Данашња деца ће се образовати током читавог живота уз моћног, увек доступног учитеља: Google. Оптимиста сам.

Ми се тешко миримо са променама које нам ново доба доноси. Склони смо да увиђамо само лоше стране интернета, лоше стране нових прописа, примећујемо углавном погрешно оријентисану омладину, док нам промичу бројне олакшице, пуно деце у “златној средини”, али и бриљантних постигнућа данашњих адолесцената.

Да “претрчимо” тему по тему.

Дрога. Има је, било је и биће је.

Не можемо се ослонити на тачну статистику, али већина тинејџера нема баш никакве везе са дрогом. Едуковани су довољно да буду уплашени и обазриви. Мањи проценат деце, која јесу у додиру са наркотицима у било ком облику и смислу, захваљујући доступним тестовима, биће откривено и спашено на време. Мали проценат ће страдати. Подвлачим – јако мали проценат. И то је пуно, али дрога је ту и нећемо се правити да није. Убедљива већина ићи ће из развојне фазе у развојну фазу и безбедно ући у животни период у ком та тема више није чак ни дискутабилна.

Музика и стил облачења

За одрасле музика је лек за душу, најбољи пријатељ наших емоција и успомена, а за тинејџере начин да се уклопе у друштво или пак покушају да буду сасвим посебни. У преводу – средство социјализације и праћење енергије која је прејака, а неусмерена. Из тих разлога музика, коју ће и сами исмевати за пет година, сада трешти из њихових телефона. То је апсолутно пролазно и углавном безопасно. Да би се девојчица обукла као певаљка, прво неко мора ту гардеробу да јој обезбеди. Дакле није крива само певаљка која је на ТВ-у носила шљокице и певала треш-песму о томе како је супер бити љубавница. Још је више крива породица која деци није објаснила разлику између естраде и реалног живота. Али, не смемо заборавити, већина је објаснила деци, тако да имамо пуно деце сасвим пристојно обучене и без амбиција да се икада скину/обуку као циркус.

Музика је некад била квалитетнија, то је вероватно је истина. Али ми се сећамо само хитова, а ко зна колико једнако лоше музике је настајало тада, као и сада, само се на сцени та музика кратко задржавала, па се сада ни не сећамо. И данас настају прави, квалитетни хитови уз које неко ствара успомене и за 40 година говориће са поносом: Е то су била времена, а ви, данашњи клинци, немате појма.

Доказивање скупим аутомобилима и путовањима

Неизбежни снобизам у минималном проценту доступан деци. Неупоредиво више деце нема никакве везе са том причом, они само гледају са стране, још им се појам таквог богатства или “богатства” није смучио, па се помало диве, али за 10 година мислиће исто што и ми данас – није злато све што сја. Поштоваће успех, али и научити да разликују мотивишући оригинал од јадне копије.

Образовање

Да ли је реално да ће данашња омладина са 30 година старости бити неинформисана? НЕ! Знаће и пуно више од нас у тим годинама. Није пресудно што их данас, са 15 година, ништа не занима. Ми смо изнајмљивали књиге, па док не сазнаш најважније о некој теми из три извора, прође месец. Данас то је два-три сата у топлом дому. За информацијама ће, због олакшица, посегнути много већи број младих него пре. Само не са 15, већ са 22 године, на пример. Није касно. Формални, образовни систем је превазиђен, јер је то само једна шанса да сазнамо, али више није једина. Сматрам систем неопходним, васпитно важним тренером воље и упорности, какав год да је. Али и онај ко изађе полуписмен из тог система, имаће читаву лепезу могућности за “поправни”. Многи ће шансе искористити, а биће и оних који неће. Нормално.

Озбиљност, коју нам доноси моменат када постанемо родитељи десиће се и њима. Само ће они знати енглески без изузетка, биће информатички писмени, знаће да обезбеде лет и хотел и стипендије самостално, а не као ми да остављају агенцијама богатство. Повезаће се међусобно и са ритмом развијених земаља, много боље него ми некада, са писмима и два ТВ канала. Данас, када нас било шта интересује, одемо на форум или Фејзбук групу. Људи су већ окупљени око дате теме. Мање се греши.

Рећи ће многи – лоши факултети. Па и наши су били прилично лоши, искључиво теоријски оријентисани, па је неко успео то да надомести, неко није. Тако ће бити и са новим генерацијама.

Интернет

Погрешни узори, псовке, лоши садржаји… прете из онлајн света. Истина. То је ново рухо старог проблема. Још нисам чула да је најпопуларнији у основној школи био позитиван лик. Дакле причати, причати, причати са децом – шта је шта и ко је ко, на кога се угледаш, а кога само познајеш или слушаш на YоuTube-u. Старо решење. Већ у средњој школи се прича мења. Па како у којој. У гимназији ћеш тешко испасти фрајер јер си неписмен, вређаш около, дрогираш се и урличеш. Факултет или запослење доносе нова искуства. Окренеш се – а оно неки нови клинци немају појма… Лако се занесеш да неће ни сазнати.

Песимизам и неповерење у младе

…а углавном на основу црне хронике и три ученика који, од 30 у одељењу, праве проблем. То је неправедно и увредљиво. Деце има разне, са маштом и без, критичким мишљењем и без, вољом и без…различитих судбина, са реалним и нереалним плановима, али да колективно срљамо у пропаст – није тачно! Највише деце је у средини.

Мој наставник физичког тврдио је да од нас ништа бити неће. Е да нас види сада… а баш нас је увредио.

Ова тема нема крај.

Тврдимо да смо деци све дали, па морамо пазити да им најважније не одузмемо: веру у себе.

Аутор: Снежана Голић, педагог

  1. децембар 29, 22:15 #1 Coka

    Realno, objektivno, bez agresije, držanja lekcija i usmerenosti na negativno. Odlično! Društvo i sam pojedinac se menjaju, poneki loš izbor u mladosti ne definiše vašu budućnost i Vas kao osobu, ako ste spremni da iz grešaka učite. Svi se menjamo, razvijamo i normalno je da imamo i loše primere u životu, i oni nas uče nečemu, valjda. Očekujem više ovakvih tekstova na Zelenoj učionici, a manje isfrustriranih domaćica željnih aplauza i nipodaštavanja ostalih.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.