У просветним круговима сретао сам три „врсте“ наставника

септембар 04 21:45 2017

У просветним круговима сретао сам три „врсте“ наставника. Једни не иду на семинаре и не занимају их бодови које доносе. Друге не занимају семинари, али их занимају бодови, а треће не занимају бодови колико стручно усавршавање.

Летњи распуст би, наводно, требало користити и за стручно усавршавање. Нисам приметио да је оно интензивније када немамо часове у поређењу са оним током године, али то није много ни важно. Kао што није ни важно да се, баш, летњи распуст искористи за стручно усавршавање. Можда је много битније искористити га за ревизију постојећег система стручног усавршавања, али и овакав какав је, а да је добар – није, показао је неке значајне механизме како просветни радници функционишу.

Kада помињемо стручно усавршавање, пре свега мислимо на екстерно, оно које се дешава ван установе и чији се ефекти виде, за сада, искључиво преко бодова које наставници сакупе. Да ли су ти бодови гаранција ичега, тешко је рећи, али, макар, лако можемо да уочимо да се наставници међусобно разликују у две ствари. Једна је број бодова, а друга је мотивација да се ти бодови уопште скупљају.

Kолико сам приметио, гледе бодова са семинара, искристалисало се три групе наставника. Прва група (назовимо је првом, мада редослед није битан) није заинтересована ни за бодове, ни за семинаре. Друга група је заинтересована за бодове, али не и за семинаре. Другим речима, семинаре похађају искључиво зато што то закон налаже. И трећу групу чине они који су заинтересовани за то да се стручно усавршавају, али им бодови нису преокупација. Што се мене тиче, ја поштујем став сваке од ове три групе.

Прва група одбија да скупља бодове. Не виде смисао у томе или не виде смисао у самим семинарима. И то је у реду. И ја не волим да радим бесмислене послове. Kолико сам упознат, такви наставници се не санкционишу, тако да ни не трпе последице свог (не)деловања. Признајем, поштовао бих их више када би санкције постојале јер би се онда видело да ли је тренутна бројност таквих наставника последица чврстог и аргументованог става, а не нечег другог и значајно приземнијег.

Трећа група ми се највише допада. То су наставници који су прави наставници. Они разумеју значај стручног усавршавања и раде на себи. За њих бих, најпре, могао да кажем да извесна гаранција постоји да се ради о квалитетним професионалцима.

Друга група је, чини ми се, најугроженија. Неретко представници и прве и треће групе на њих гледају са ниподаштавањем. Да се разумемо, није искључено ни да прва на трећу, а и трећа на прву, не гледа на исти такав начин, али „другаци“ немају много аргумената да другим групама узврате „истим погледом“. Но, ја не гледам на ову групу тако, напротив. То су људи који су разумели шта им је посао. „Такав ми је посао, ни ја га не волим“, рекли би многи. Похађање семинара и стицање бодова су, напросто, део посла. Уосталом, ретко ко воли да попуњава бесмислене рубрике у дневницима и да пише пет пута исти списак ђака у истој свесци, али то је део посла и мора да се уради. Не можемо вазда бити креативни и слободног ума. Значајан део посла наставника је досадан, неинспиративан, па чак и заглупљујући. И ми га, свеједно, радимо. И нисам приметио да се било ко било коме подсмева што овај попуњава дневник. Исто тако, не видим разлог да будемо пуни себе и супериорни у односу на људе који одлазе на семинаре искључиво због бодова. Уосталом, ти људи такав, бодовни систем нису осмислили.

Свако од нас доноси неке одлуке које ће се одразити на њега и његов рад. Ја знам какву одлуку сам донео и знам шта ми добро и лоше доноси. То је мој избор и ја ћу трпети последице због њега, ма какве оне биле. Такође мислим да је бодовни систем семинара потпуно погрешан. Али оно што дефинитивно не мислим је да треба осуђивати туђе одлуке.

Дејан Бошковић

Извор: bigzskolstvo.rs/   

http://www.bigzskolstvo.rs/

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.