У учионицама нема униформи. Директори чекају инструкције Министарства просвете

септембар 06 17:40 2017

Школе нису увеле једнообразно облачење ученика, иако је 55 одсто њих подржало ову идеју. Директори чекају инструкције Министарства просвете. У ваљевском крају само у насељу Брђани ученици носе школску одећу

Иaко се 55 одсто основних школа изјаснило прошле школске године да ће увести униформе, овог септембра на прсте се могу избројати оне у којима су деца једнообразно обучена. Увођење униформи препуштено је школама, у којима их још нема, јер директори углавном кажу да су очекивали конкретније инструкције од Министарства просвете.


И даље, тврде директори, не знају ко ће да плаћа униформе, ко ће да одређује њихов изглед, колико комплета деца треба да имају, да ли само горње делове или и панталоне, да ли и зимске и летње…

Једна од ретких школа у Београду која има униформе је ОШ “Никола Тесла” у насељу Винча. У њој су, и пре акције Министарства просвете, пре две године прваке обукли у ђачке кецеље. Та иста генерација сада је трећи разред и даље носи униформе.

– Остали ученици од првог до четвртог разреда униформе ће почети да носе од другог полугодишта – каже, за “Новости”, директор школе Драгољуб Гачић.

– Савет родитеља одлучио је да свако дете треба да има по две мајице и по две кецеље, што ће родитељи сами плаћати.

Основци у Новом Саду годину су започели без униформи. Мада је за већину њих прихватљиво да у школу долазе једнообразно обучени, то ће, како сада ствари стоје, морати да сачека још неко време.

– Мишљења међу средњим школама су подељена, има их и “за” и “против”, али су у принципу све заинтересоване – каже Станко Матић, председник Актива директора средњих школа у Новом Саду. – Најпре се мора направити план, а идеја је да ученицима дамо могућност да предложе какву би униформу желели. Наравно, мора се уважити и економска ситуација.

Директор Актива основних школа у Новом Саду Јасмина Пастоњацки каже да још ниједна школа није ушла у процедуру, мада су спровеле анкету међу ђацима.

Од свих ваљевских основних школа, једино ученици ОШ “Милован Глишић” у Брђанима носе ђачке униформе, и то већ пет година. До сада се ниједна друга основна или средња школа у Ваљеву и Kолубарском округу није определила за ђачке униформе, јер ученици и родитељи нису дали “зелено светло” за тај предлог Министарства просвете. Планови постоје у Ваљевској гимназији, из које су обавестили Школску управу да ће као школска одећа бити понуђени мушки и женски дуксеви са обележјем школе, а то је засада само предлог о ком ће се изјашњавати ученици и родитељи.

Ни у Kраљеву ниједна од 22 основне школе засад није увела ђачке униформе.

– Потребно је да Министарство просвете прецизно дефинише законску регулативу како би се избегло хаотично стање, да не дођемо у ситуацију да неки ученици носе униформе а поједини то избегавају. Анкертирали смо ученике и њихове родитеље и већина подржава ову идеју – каже Марина Вучинић, директорка ОШ “Четврти краљевачки батаљон”. – Уколико се све правно и законски регулише, наша идеја је да униформе најпре буду обавезне за ђаке од првог до четвртог разреда, а да потом то правило буде уведено и за старије ученике.

У девет општина Златиборског округа, као и у Сјеници, ниједна школа није увела униформе.

– Било је планова да се униформе уведу, али на нашем подручју интересовања родитеља није било – потврдила је Љубинка Kрвавац, начелница Школске управе Ужице.

ПРВИ У СРБИЈИ

ОШ “Др Јован Цвијић” у Смедереву прва је у Србији увела униформе, још пре десет година, и једина је у којој је њено ношење обавезно, а за неношење прети четворка из владања. Моделе и амблем школе креирали су ученици на часовима ликовног. У школи сазнајемо да је план био да се осмисли нови модел кецеља, али је то остављено за следећу школску годину.

Извор: Новости

  Categories:
  1. септембар 07, 17:11 #1 Испод маске

    И попови носе мантије,али их оне не чине бољим,нити материјално и интелектуално уједначенијим.Чак им омогућавају дела која нису у духу професије,а код неписмених изазива страх и веру на силу.Дакле,по моделу и ђачка униформа неће оправдати нејасно постављен циљ.Свака особа је јединствена у свом постојању и униформе неће сакрити суштину онога ко је носи.Мењати треба,али шта?Сви беже од онога што је најтеже а даје резултат-људска свест ,друштвено признате вредности .Маске ,ма колико скупе и добре,ПАДАЈУ,неке пре,неке касније.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.