Уа, просветари!

октобар 24 12:19 2014

 

Гостујући у Другом дневнику 22. октобра, министар Вујовић је поводом штрајка просветних радника изјавио: „Позивам их да поразмисле колико времена раде и како да допунским радом надокнаде смањење плата“. Касније је ова изјава објављена и на сајту ове телевизије. Истога дана један део школа није држао наставу, други део је скратио часове, у неким школама је након притисака настава у поподневној смени нормализована, а један број школа се понашао као да се ништа не дешава.

У сваком случају, након хаотичног дана у основним и средњим школама, министар позива запослене да поразмисле. Шта нам овим позивом поручује министар? А још је упутније питати се кога министар позива да „поразмисли“, да ли само просветне раднике.

Сведоци смо вишегодишњег систематског урушавања образовног система и поверења у њега. Учитељи, наставници и професори припадају оном, једноцифреним процентом исказаном, делу друштва са високим образовањем и при томе, уколико је потребно нагласити – раде један од најплементијих послова: подучавају. Ипак, већ годинама се стиче утисак да су просветни радници паразити на државним јаслама који троше новац, а ништа не производе. Још је јачи утисак да би држава најрадије да „укине“ просветни систем или да наставнички посао прогласи друштвено-корисним радом за који не би морао да се издваја новац из буџета.

Просветни систем не само да у очима јавности није препознат као један од стубова друштва, што би морао бити, већ је бројним реформама, од којих ниједна није завршена, урушаван и изнутра. Наставницима се поручује да треба да остваре сканадинавске резултате, али у балканским условима. Годинама их застрашују како ће бити повећан број деце у одељењима, а тиме смањен број одељења и недељни фонд часова, и како ће се недељни фонд часова повећавати, тј. повећаће се број часова које је потребно одржати за пуну плату – а све то значи смањење броја запослених. Наставницима се, дакле, већ годинама прети отпуштањима.

Са друге стране, снага синдикалног деловања у просвети је годинама систематски слабљена: децентрализација синдиката, умножавање синдикалних организација, где постоје и репрезентативни и они који то нису, стално оснивање нових синдикланих фракција, као и претварање синдикалних организација у профитабилна предузећа чије се вође богате попут успешних привредника, кокетирање синдиката са влашћу и међусобна посвађаност, губитак поверења радника у синдикалне вође.

Све ово је допринело да снага протеста буде сведена на минимум, те да је генерални штрајк, тј. тоталну обуставу рада готово немогуће остварити. А само тада, када сва деца остану код куће уместо да буду у школи и када не буде имао ко да их „чува“ (овај аргумент се све чешће појављује приликом штрајка просветних радника, као да су школе бебиситинг установе) – само тада ће моћи озбиљно да се утиче на оне који одлучују.

Плате у просвети су ниже од републичког просека и најниже у региону, просветни систем није реформисан, већ је сталним покушајима реформисања и нејасним циљевима и магловитим роковима урушен, а јавност се већ годинама убеђује како су наставници ленчуге и да ничему не могу да науче децу, па су она све неписменија и све веће незналице.

Просветне раднике суштински не штите ни синдикати, а надлежни министри никада нису били сензибилни према захтевима струке. Они се никада у влади нису борили за свој ресор, како би заштитили раднике или им обезбедили боље услове за рад, већ су по правилу били супростављени интересима наставника.

Садашњи министар просвете и његови саветници изјављују како је штрајк беспредметан и како пара нема. Са представницима синдиката преговарају чиновници који већином немају ниједан дан радног стажа у основношколском или средњошколском образовању. У таквој ситуацији министар Вујовић апелује да се „поразмисли“. Ова изјава усклађена је и са владином уредбом, коју је саопштио министар рада Вулин, о социјалној помоћи која мора да се заради, о чему је писала Софија Мандић.

Министри свакодневно опомињу нераднике разних врста и прете им поручујући како никоме неће дати ’леба без мотике. Овде треба додати и насловне стране новина о најбогатијим људима у Србији, од којих држава наводно не може, а у ствари не жели да наплати порез, као и о енормним износима које странке добијају из буџета. Од богатих нећемо узети ни оно што нам законски припада, себи тј. странкама даћемо и више него што нам треба – али ћемо мере тзв. штедње спровести свом снагом одузимајући новац од наставника, лекара, пензионера.

Дакле, министар Вујовић каже да просветни радници ионако мало раде, па им довољно времена преостаје да, што би се рекло, тезгаре са стране. Поред тога што препоручује тезгарење, министар повлађује популистички раширеном убеђењу да је просветним радницима лако, јер немају осмочасовно радно време. Притом, службеник у општинској, градској или републичкој администрацији, примљен искључиво као страначки кадар и апсолутни вишак и тиме трошак, који ефективно не ради ни два сата са све канцеларијском разменом трачева, кувањем кафе и читањем најновијих вести, који при том има већу плату од наставника – не треба да поразмисли о томе колико ради, јер он има осмочасовно радно време. Таквог радника министар није упутио на ову врсту контемплације.

Да буде јасно, сваки наставник основне или средње школе на почетку сваке школске године добија решење о расподели часова и недељном фонду за ту школску годину. Уколико има мање часова од пуног фонда, примаће и за толико мању плату. И то је потпуно у реду. Наставни фонд директно зависи од броја уписане деце и броја одељења, па тако само они који раде у школама знају каква је борба међу школама за сваког ђака и како закони тржишта и тамо где их формално нема, суштински већ владају. Дакле, у просвети важи једноставно правило: колико часова толика плата. Да ли раднику у администрацији плата зависи од обима посла? Наравно да не, радио не радио, плата је иста и леже на рачун у једнаким интервалима.

Друго, радно време у просвети је такво због специфичности и природе посла. Само онај ко никада није одржао 5 или 6 часова за редом, и тако из дана у дан, из недеље у недељу, из године у годину, може да мисли да је то мало рада и да је то лак посао. Притом, часови нису једина обавеза наставника и његов радни дан се не завршава звоном које означава крај последњег часа.

Посебна врста проблема су јавна предузећа за која ништа не важи, па ни будући платни разреди, који би наводно требало да уведу ред у плате у јавном сектору. Након њиховог увођења, не би смело да се дешава да возач у некој агенцији има већу плату од лекара. Уколико би се јавни сектор заиста реформисао на овај начин, онда би то нужно требало да доведе до пораста плата у просвети.

Пре неколико година објављено је колике су плате у фантомском Јавном предузећу Склоништа. Кафе куварица у том предузећу имала је готово у динар исту плату као наставник у основној школи. А плата возача је превазилазила било који износ у основношколском и средњошколском систему. Каква је порука владе када каже да ће јавна предузећа бити изузета из платних разреда, тј. када каже: наставници размислите колико радите и будите задовољни оним што примате, а ми ћемо наставити са истом политком финансирања јавних предузећа, предузећа у реструктурирању и железаре, наставићемо да дајемо субвенције, наставићемо да пунимо страначке касе.

Уа наставници, који мало раде и још су се усудили да штрајкују!

Министар се ипак није обраћао само наставницима. Он је, као и цела влада Александра Вучића, говорио пре свега, како они то воле да кажу, народу. А тај народ је незапослен, осиромашен, бесан, нахушкан на џабалебарошки јавни сектор, а посебно на просветне раднике. То је исти онај „народ“ коме премијер и његови министри говоре како не спавају, не једу, не дишу, већ само раде ли раде за његово добро и боље сутра. И таквом народу, и то на крају дана, када су већ љути и бесни јер није имао ко да им причува децу због штрајка једног броја школа, министар поручује да су наставници у ствари бахати нерадници, који плату примају готово ни за шта, а имају времена за још један посао, тј. тезгу.

Дакле, министар задаје коначан ударац ионако нокаутираној и на колена обореној просвети, говори оно што су пре њега многи мислили, али нису смели да јавно изговоре. Ресорни министар се поводом ове срамне изјаве није огласио и није појаснио колеги о чему се ради. А и како да му појасни, када ни сам не зна, а његови саветници захтеве наставника сматрају беспредметним, као што захтеви студената „нису вредни цепања ципела“.

И не само да на ову изјаву Вујовића нема реакције ресорног министра, већ нема реакције уопште, ни струке, ни синдиката, никога. Па како да буде другачије, када нас преплављују безоразлук и ароганција, а ми се ћутке давимо у изливима популизма.
Ауторка је дипломирала и одбранила мастер рад на групи Српска књижевност и језик са општом књижевношћу на Филолошком факултету у Београду, где ради и докторску тезу: Женска књижевност у часопису Мисао 1919-1937.

Пешчаник

  Categories:
напишите коментар

19 коментара

 1. октобар 25, 05:21 #1 neko

  tekst realan,nisu prosvetari najugrozeniji,realno ne ubijaju se od posla pola godine ne rade,sta hoce vise neka pogledaju oko sebe kako zivi ostali obican svet.Njihova plata je oko 40000 ima onih koji rade za 10000 ili 15000 mnogo teze poslove,jer imaju porodice da prezive

  Одговорите на овај коментар
  • октобар 25, 08:23 mim

   A neko je godinama studirao, odricao se mladosti, zivota da bi zavrsio taj fakultet. Neciji roditelji su prodali sve sto imaju da bi iskolovali dete. U Nemackoj nastavnici imaju platu nekoliko hiljada evra, ljudi ih cene, postuju i dive se kad cuju da je neko ‘nastavnik”!!!!!!!!!!!! Sramota koliko je svest u Srbiji na niskom nivou. Pa ukinite raspuste, radice prosvetari i preko leta!!!!!!!

   Одговорите на овај коментар
   • октобар 25, 12:55 Srbenda

    Mnogima su roditelji prodali njive ne bi li im se deca skolovala i radila u Beogradu… A onda su ta deca trazila stanove od drzave !!! Sada moja deca dolaze i zavijaju svakakvim naglascima i narecjima zavisi koji su cas tog dana !!!

    Preko raspusta prosvetari dobijaju istu platu kao da imaju pun fond casova kao sto placamo grejanje leti !!!

    Da bi prosvetari imali plate kao u Nemackoj, moraju da rade svoj posao kvalitetno kao i nemacki prosvetari sto se odrazava na kvalitet same drzave i ekonomije… Ocigledno da zbog “odradjivanja” posla decenijama unazad, nasa drzava je na samom startu – u skolstvu, podbacila jer nije reagovala na vreme a dunsteri koji su odskolovali vode drzavu prepotentno vec 30 godina !!

    Одговорите на овај коментар
   • октобар 25, 13:16 Анонимни

    nas ce deca jos malo da biju

    Одговорите на овај коментар
  • октобар 27, 23:46 Учитељ

   ‘бо вас Вучић, ви који пљујете просветаре… Нисте упућени, или сте само злонамерни, па не вреди с вама ни расправљати.

   Одговорите на овај коментар
  • март 12, 23:05 Peki

   Dogod je ovakvih kao ,,OVAJ NEKO”, koji ne razume sebe ,a ni druge, a voli bogate,njih razume,dotle ce nam svima biti tesko.Jadan li je ovaj narod dok postoje ,,OVAKVI I NEKO”!!!!

   Одговорите на овај коментар
 2. октобар 25, 09:45 #2 учитељица

  Radim u nepodeljenoj skoli.To znaci, ucim sva cetiti razreda zajedno, za neupucene.Svaki dan pesacim 4km do skole,da bih od 8 do 12.30 odrzala po 5 casova,prateci 4 programa istovremeno.Kad dopesacim kuci, cekaju me dva skolarca gladna i sa neuradjenim dom.zadacima,koje treba propratiti.Onda pisanje priprema,kontrolnih zadataka,izvestaja o svemu i svacemu(a to sve da popunimo ono “slobodno vreme” do osam sati).I to sve ne bi bilo strasno da mnogo dece nije od roditelja kao sto si ti “neko”.Naravno,razumem i to da ste i vi takvi mogli zavrsiti fakultete, samo da vas isti ovakvi nastavnici nisu zanemarili i neretko mrzeli.

  Одговорите на овај коментар
 3. октобар 25, 10:56 #3 anonimus

  Vaspitac sam u dec.vrticu ,svi kukate na nase plate,jadne i bedne,a ocekujete ( drzava i roditelji ) da vam mi vaspitavamo i ucimo deco i jos kad bi vam placali boravak vase dece u vrticu i placali skolovanje gde bi vam bio kraj.

  Одговорите на овај коментар
 4. октобар 25, 11:40 #4 neko

  je jesam radnik u prosveti delom i imam fakultet ako je do toga, zato i ne odobravam toliko kukanje bez prava ponasate se bahato svi kji zelite jos i jos ne kazem da su plate dobre, ali niste vi ucitelji i tako ti najugrozeniji

  Одговорите на овај коментар
 5. октобар 25, 11:43 #5 neko

  takodje mene niko nije mrzeo a i u moje vreme strajkovalo se, pa se nije radilo zbog krize u grejanju, pa bombardovanje, pa opet strajk zbog plata tako da od 16 godina skolovanja, ako se zbog vasih strajkova i svih tih gluposti sastavi da je doticna generacija isla 11 godina u skolu svaka cast i tako i dalje upropastavate mlade i samo strajkujte samo napred

  Одговорите на овај коментар
 6. октобар 25, 12:48 #6 jedan

  slazem se da doticnom osobom da preterujete malo, takosje draga uciteljice 4km je 45 minuta mesecanje ako ste u optimalnim godinama i manje.Tako da i mi koji ne podrzavamo vase stavove imamo decu o kojima brinemo, pomazemo u ucenju, radimododatno sa njima, jerono u skoli za odlicnog djaka nije ni blizu dovoljno hvala

  Одговорите на овај коментар
 7. октобар 26, 11:40 #7 Mira

  Umesto sto JEDAN i NEKO pisu o necemu o cemu nemaju pojma,bolje bi im bilo da se pozabave pravopisom koji ocigledno nisu savladali kad je trebalo kod onih koji su postali NESTO.Pored pravopisa dopunite fond reci,recimo citanjem.Nadam se da ste bar to uspesno savladali,posto sa pisanjem i sadrzajem recenica ocigledno ne ide.Odmah se vidi nedostatak obrazovanja,a to je propust naravno prosvetara,koji nikako nisu mogli da vas nateraju da ucite.Pitam se sta rade ti ljudi pobogu?!?Stice se utisak da su bili u kontinuiranom skolovanju tokom celokupnog vaseg skolovanja.Valjda?

  Одговорите на овај коментар
 8. октобар 26, 12:09 #8 учитељица

  AKO JE NEKOME U REDU ONAJ KOMENTAR MINISTRA FINANSIJA,ZA BILO KOJU PROFESIJU I PLATU U OVOJ DRZAVI,U KOJOJ SU NAS BEZDUSNO SROZALI DO NESLUCENIH DUBINA(ZAKOPALI),ONDA TREBA SVI DA RADIMO ZA DZABE.I JOS DA IM SE ZAHVALIMO STO SU NAM TO OMOGUCILI. SAGNI GLAVU I CUTI. PROSVETU, PO KAZNI, UKINUTI .

  Одговорите на овај коментар
 9. децембар 02, 20:23 #9 Jelena

  Nisam zelela da komentarisem, ali… Tacno je da nismo najugrozeniji u ovoj nasoj jadnoj zemlji. No, ne radi se ovde o smanjunju nasih plata. Zaboga, gospodine neko, da li je moguce da vam smeta nasa plata od 45000, a ne smeta vam plata direktora firme koja je najveci gubitas od preko 200000. Po cemu je on zasluzniji od svih nas. Ono za sta se mi izmedju ostalog zalazemo jeste da se ta famozna zatezanja primene na sve redom u tom famoznom javnom sektoru. Kao roditelj tesko izlazim na kraj sa ovom platom, verujem da je vama mozda i teze. Ali svoju decu ucim da uce i zavrse fakultet, kao sto je mene moja mama ucila u nadi da ce se makar njima taj trud isplatiti i da ce otici iz ove zemlje kad ja vec nisam. Mozda negde gde ce to skolovanje biti cenjeno. Divim se ovoj uciteljici koja pesaci do posla da bi radila u kombinaciji. Ko to nije nikada radio i ne moze da zna koliko je to tesko i iscrpljujuce.

  Одговорите на овај коментар
 10. децембар 03, 10:26 #10 Tanja

  Ko god potcenjuje prosvetu i njen znacaj ima ozbiljne traume i strah od ucenja.Savetujem da i dalje ide na koncerte Sabana,Halida,Sinana ,Seke i neka njima placa za njihov veliki rad.

  Одговорите на овај коментар
 11. март 12, 23:33 #11 Peki

  Slazem se da tog NEKOG I tog JEDNOG nije niko od prosvetara mrzio, ali cini se da sad oni samo mrze nas, prosvetne radnike, kao da smo mi krivi za postojanje ovakvog sistema kakav je, i za jadne i siromasne ministre koji se eto zrtvuju za nas i smatraju kao NEKO i JEDAN da smo lenji, dzabalebarosi i sve najgore u drustvu, da smo krivi sto nam je omladina takva kakva je,da smo krivi za te silne pokradene milijarde kredita, pozatvarane pokradene fabrike i za sve ostalo.Pa sad imamo jos i veliku platu. Ne pitaju se kakve su nam skole, vrtici, bolnice,opremljenost na nivou srednjeg veka u pojedinim sredinama.Sta jos treba da nabrajim, pa da i za to budemo krivi. NEKO i JEDAN ne shvataju da ako se mi borimo za nasa prava da se ujedno borimo i za njihova i prava svih ugrozenih,ponizenih,siromasnih, pokradenih, ojadjenih. Umesto da nas podrzavaju i da nam se pridruze oni sad pa eto misle kako mi super zivimo, jer ima i gorih.Kako znam ima i inih koji umiru od gladi, jada i bede. Pa zar treba svi da dodjemo na te grane? Ili da podrzimo jedni druge i pomognemo jedni drugima, bar u podrsci, a ne da svi idemo na zajednicki kazan, a ministri da nam govore kako nam je dobro i da budemo srecni sto smo zivi.Tj. da uzivaju u tome kako se narod zavadio a oni lepo . bezbrizno i uspesno vladaju.

  Одговорите на овај коментар
 12. март 13, 01:02 #12 Gradjanin

  Ti JEDAN…vidi se da si od 16 bio 11 u skoli. Verovatno si neki vladin sluzbenik koji je dobio posao kao sto je bio u skoli.
  Ma hteo sam svaata da vam(namerno malim slovom),jer vas postujem kao i vasu diplom,ali onda shvatam koliko ste mizerni i jadni da niste vredni ni slova.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.