Ученицима који су тукли другарицу у Аранђеловцу прети васпитни налог

новембар 09 18:19 2017

Поступак против малолетника који су тукли и малтретирали своју другарицу из Техничке школе у Аранђеловцу спровешће се према “Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица”.

Због тога ће поступак против троје малолетника водити судија за малетнике Вишег суда у Крагујевцу, а по предлогу за покретање поступка који ће му данас стићи из крагујевачког Вишег тужилаштва.

Foto: youtube

Професор Правног факултета у Београду Милан Шкулић каже да су у овом случају учиниоци кривичног дела “млађи малолетници” (имају по 15 година) којима и није могуће изрећи најстроже санкције (на пример малолетнички затвор) и да би требало размотрити примену такозваног “васпитног налога”.

Васпитни налог је, како је указао професор, врста “парасанкције”, коју може да одреди тужилац када процени да је то целисходно и без покретања кривичног поступка, или касније у току поступка – судија за малолетнике.

Он се може изрећи за кривична дела за која је запрећена новчана казна или казна затвора до пет година, а у овом случају – за кривично дело насилничког понашања – за које је запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

Шкулић сматра да је васпитни налог, којим се налаже, на пример, извињење оштећеном или накнада штете, суштински бољи за постизање ефекта код малолетника него нека друга врста праве санкције.

Истакао је да, иако нико не може да занемарује вршњачко насиље, оно се дешавало и раније, али да није било видљиво у мери у којој је данас због друштвених мрежа.

“Овде треба да се нађе начин како да се помире интереси жртве и интереси малолетних учинилаца кривичног дела”, зкаључио је професор.

Поред васпитних налога, који према Закону, подразумевају поравнање са оштећеним, редовно похађање школе или редовно одлажење на посао, бесплатно укључивање у рад хуманитарних организација и друго, малолетницима се за учињена кривична дела могу изрећи и “праве” санкције као што су васпитне мере, казна малолетничког затвора и мере безбедности.

Васпитне мере су судски укор и неке посебне обавезе, мере појачаног надзора родитеља, усвојиоца или стараоца, или у другој породици, затим појачан надзор органа старатељства, надзор уз дневни боравак у одговарајућој установи за васпитавање и образовање малолетника, као и заводске мере као што су упућивање у васпитно-поправни дом или у посебну установу за лечење и оспособљавање.

Мере упозорења и усмеравања изричу се кад је довољно таквим мерама утицати на личност малолетника и његово понашање, а мере појачаног надзора када за васпитавање и развој малолетника треба предузети трајније мере уз одговарајући стручни надзор и помоћ, а није потребно малолетниково потпуно одвајање из дотадашње средине, каже Закон.

Заводске мере изричу се према малолетнику према коме треба предузети трајније мере васпитавања, лечења и оспособљавања уз његово потпуно одвајање из дотадашње средине, ради вршења појачаног утицаја на малолетника и изричу се као последње средство.

Могу трајати само колико је потребно да би се остварила сврха васпитних мера.

ИЗВОР:ТАНЈУГ

  Categories:
напишите коментар

2 коментара

 1. новембар 13, 20:53 #1 Mira Milosevic

  Prosto je neverovatno kako se drzava uporno i bezuspesno upinje da izleci posledice, tako sto ce emocionalnu i mentalnu disharmoniju kod dece, koja se ispoljava nasilnickim ponasanjem, sankcionisati “vaspitnim i zavodskim merama”.
  Kako god ih nazvali i sta god radili, to ce deca doziveti kao kaznu i osudu, koja krece od momenta kada su zvanicno “obelezeni” kao nasilnici.
  Pritom, niko da se zapita, zasto je to tako, zasto su iz godine u godinu, deca sve vise problematicna, nezainteresovana za skolu, nemilosrdna prema drugu, roditeljima, na kraju prema sebi i svom zivotu. Gde su uzroci?

  Potpuno je izvesno da cete ih naci u
  znanju IZVORNOG vaspitanja Prof. Milice Novkovic.

  Dakle, roditelji treba da znaju da dete mogu sacuvatti, samo ako ga vaspitavaju u odsustvu autoritarnosti. To znaci:
  – Da ga ne kaznjavaju batinom. vredjanjem i oduzimanjem obecane nagrade, jer’mu tako naslojavaju. i krive zdravu emociju ljutnje do besa i gneva,
  – Da ga ne nagradjuju za ono sto treba da radi, jer mu na taj nacin naslojavaju emociju radosti od rada, i krive je u pohlepu,
  – Da ga ne prezasticuju od rada, reda i istine, jer se u tom slucaju zdrava briga krivi, a posledica je lemjost tela, prozdrljivost i nesvesnost,
  – Da ga ne stavljaju nekontrolisano pred ekran, jer tamo naslojava strtahove, a gde su strahovi, tu je i agresija i autoagresija.
  Na kraju, da ga ne smarate prazmom pricom nego da otklonite lose modele, a verbalizam ce tada dobiti oblik humanog ljudskog razgovora.
  Uspostavite jasna pravila zivljenja, i ne botje se da ce vase dete biti nasilnik ili zrtva nasilja.
  Ako je zdravo dete, zdrava je i porodica, skola i drustvo kao celina.

  Одговорите на овај коментар
 2. новембар 15, 21:46 #2 Ana

  Ne slažem se sa “profesorom”, treba oštro kazniti nasilnike, upravo ovolika količina nasilja jeste prisutna jer prolaze bez kazne, a na Pinku i Happiy TV od siledžija prave TV zvezde, a pravnici oslobađaju huligane i nasilnike. Ovo je oziljno nasilje prema devojčici, i siledžijei nisu njeni drugari, oni su je mučili dući period,a 33 pesnice su završnica. Sramota da su svi samo gledali osim jednog dečaka.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.