Учитељи држе кључ боље будућности наше деце

октобар 05 18:21 2014

 

“Наставници држе кључеве боље будућности за све, посебно за сиромашну децу и малишане из осетљивих група”, порука је која стиже на Светски дан учитеља. Али, шта то вреди ако браву знања нема ко да откључа.
Пети октобар наша планета, нажалост, дочекује са чак 57 милиона деце школског узраста ван школских клупа. То уједно значи да у овом моменту недостаје 5.24 милиона наставника како би се остварио циљ универзалног основног образовања до 2015. године!

707971861-slike-casovi-m (1)
Конкретно, свету је данас потребно 1.58 милиона новорегрутованих наставника и 3.66 милиона да замени оне који напуштају професију. Више наставника у исто време значи и бољи квалитет наставе и учења, потврђују челници УНЕСЦО, УНИЦЕФ, МОР (Међународна организација рада).
Такође, од 57 милиона деце која данас не иду у школу, процена је да скоро половина никада неће ни ући у образовне установе, док ће 28 одсто почети школовање, али касно. Од те деце, 54 одсто су девојчице, наводе истраживања. Укупно је милијарду необразованих људи, од чега 800 милиона деце.
Осим ових упозоравајућих података, подједнако забрињава низак ниво учења, јер се процењује да 250 милиона малишана не успева да научи да чита и пише у време када наврши 10 година.
У Африци, на пример (1), у наредне две године требаће 1 милион нових учитеља, како би испратили растући упис малишана у подсахарском делу континента, и још 6.2 милиона у процесу замене. У најмлађој светској држави, Јужном Судану, однос квалификованих наставника и ученика је застрашујућих 1:117. Већина их није довољно обучена, неки немају потребан ниво образовања, а трећи, пак, једноставно не долазе на посао.
У Србији је ситуација, такође, далеко од идеалне. Светски дан учитеља протиче готово
неопажено, а за просвету се у држави издваја 3.3 одсто бруто друштвеног производа, док је просек у свету скоро дупло већи – око 6 одсто.књиге

Шта све ово значи:
– Свету су потребни професионални, добро обучени, подржани, одговорни и вредновани наставници
– Наставници су централно решење за кризу учења

– Наставници морају да учествују у прављењу стратегије за образовање унутар сваке државе
– Учитељи морају да буду боље плаћени јер раде изузетно одговоран посао, од којих зависи судбина деце
– Потребно је да се побољшају услови у којима учитељи спроводе наставу
– Важно је да се припреме ефектнији образовни системи и припреме млади људи за активно и одговорно учешће у друштву
– Захвалимо се наставницима на труду који улажу и подржимо их у њиховом раду
У чему је значај учитеља:
– Учитељи су људи који образују децу и помажу им да стасају у одговорне људе и достојне чланове друштва
– Учитељи преносе знање, које ће деци остати за цео живот и помоћи им да имају бољу будућност
– Учитељи усмеравају децу, откривају њихове таленте, подстичу креативност, помажу им да стекну радне навике, уче их о дисциплини, обавезама…
– Учитељи отварају нове видике и светове
– Учитељи су узори правилног, културног и праведног понашања и јачају карактер код деце
– Учитељи успостављају однос међусобног уважавања и поверења са децом, што је модел понашања који деца преносе и на средину ван школе
– Задатак учитеља је да научи децу да заволе школу и у њу радо долазе

Образовање будућих генерација виси у ваздуху, све док се не пронађе најбољи могући наставник у свакој учионици.”
Светски дан учитеља прогласиле су Уједињене нације (УНЕСЦО) 5. октобра 1994. године, а његов циљ је да нагласи улогу учитеља у образовању и развоју деце и истакне принципе и препоруке о положају учитеља и наставника.

http://blog.novakdjokovicfoundation.org/

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.