Учитељи су за све криви

новембар 01 20:38 2014

 

Неко је давно рекао” БЕЗ АЛАТА,НЕМА ЗАНАТА”. Изгледа да то нажалост многи нису чули,неки су то заборавили, неки мисле пак да може и без тога,а неки су зачепили уши и не желе да чују уопште о томе.

Pametna tabla 2

 

Сведоци смо нажалост данашњег девијантног понашања код младих и деце. И чуда чуду нико да се запита,зашто је то у ствари тако ? Многи не тражећи узроке свега тога само данас кажу” ЗА СВЕ СУ КРИВИ УЧИТЕЉИ” ? НЕ РАДЕ СВОЈ ПОСАО,А ВЕЧИТО СУ НА ГРБАЧИ ДРЖАВНИХ ЈАСАЛА”. Има и горих речи и реченица које данас можемо чути. А ја се питам хоће ли ико да отвори своја уста и да каже,зашто је то тако. Дете када је болесно и тражи помоћ лекара; лекар не прописује лек напамет ,него тражи узрок који је довео до болести. Код нас је обратно. Прво се неко осуђује и није битно ни важно да ли је он крив,него је битно рећи па нек кошта ,шта кошта.

Школе су установе које треба да одгајају и образују децу за будућност. Али може ли кројач направити одело ако нема маказе, може ли вариоц да вари,ако нема електроде, може ли онда учитељ да од детета са 6 година, да направи човека ,личност ако нема основне ствари ,алат ,прибор који ће му помћи у свему томе. Наравно да неће. Нажалост стање наших школа је не катастрофално,него бедно и жалосно. Данас када школе у свету имају “паметне табле” наше табле су горе него педесетих година које су се користиле у вечерњој школи. Увек ми на ум падне тв-серија “Камионџије” када су тада 50-тих,60-тих година после рата,имали боље школске табле него ми данас у 2014 годни.

Данас када су измишљени нови рачунари,скенери,принтери, телевизори високе резолуције,пројектори, то су све сама наставна помагала која су заменила већ одавно она која су била ХИТ 80-тих година; графоскоп, дијапројектор, креде у боји, табла.

Нажалост има, школа данас који немају ни оно што се 80-тих година користило и употребљавало у настави и у школама, а о новијим наставним училима и средствима многи од нас мгу само сањати или чути, а некима се посрећи да макар и виде то чудо најновије генерације.  Донесено,лијепо и пренесено из Европе нашим стручњацима,који су пренели на Минситарстава и педагошке заводе,  а одатле даље сву обуку су прошли сви наставници разредене и предметне наставе. Међутим,ипак неко је заборавио оно што се у Европи данас ставља на прво место,а код нас испаде да је то било на посљедњем мјесту. А то је стимулација наставника, и опремљеност школа новим и савременим технлогијама.  Када се све то набрајало, како ће школе добити све ове ствари и та учила и средства у нашим главама било је подељено мишљење; једни су говорили “ДАЈ БОЖЕ” други “МА ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ” а неки се сиромаси понадали и рекли, “ВАЛА СУПЕР”. Али..али Али… Остало је на томе и данас дан. Сада на основу целокупне слике и сиутације у којој се налази образовање и школство ,и тренутне еконмске ситуације у нашој земљи…мало нас ће казати ..МА АКО БУДЕМО ИМАЛИ КРЕДУ И ТАБЛУ У ШКОЛИ..ТРЕБА ДА БУДЕМО ЗАДОВОЉНИ. Па слажем се, али куда све ово води, да ли можемо очекивати боље дане за образовање…

. И на крају свега овога још једном бих поновио оно што је био и мотив овог излагања” ШТО СЕ ЧУДИТЕ ,КАКВА  СУ НАМ ДАНАШЊА ДЕЦА. Неки још увек сањају и у себи мисле “ЕХ ДА БИ И НАМА ОНЕ ПАМЕТНЕ ТАБЛЕ” ,а ја би за крај рекао” Нама би биле довољне и ПАМЕТНЕ ГЛАВЕ” ,а онда је лако после тога једног дана ,добити и набавити и те “ПАМЕТНЕ ТАБЛЕ” .

 

fahroterzo.wordpress.com

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.