Учитељице, моја деца су бољи људи захваљујући вама

април 07 22:07 2016

„Драга учитељице,

Ево га опет оно доба године. Кад треба постићи све што у току године због обавеза према деци нисте успели. Кад треба средити папирологију, надокнадити пропуштено, одржати додатне састанке с родитељима, посветити се деци која се, некако, увек на крају школске године сете да је требало да уче раније. Ту су и родитељи који се своје деце сете тек тамо пред закључивање оцена – срећно са њима.

Углавном, притисак је поново ту.

uciteljica-djaciЈасно ми је колико волите свој посао (јер, то је нешто што може радити само онај ко воли). Јасно ми је и колико задовољство тај посао може да донесе, кад видите своје ђаке како раде, уче, грабе напред, а касније и заиста постигну успех који је једним делом сигурно и ваша заслуга. Ипак, док то не дође, ту су свакодневне обавезе према деци чију је пажњу готово немогуће задржати у овом периоду године – кад се буди пролеће и свака травка на игралишту им је занимљивија од школске клупе.

Постајете уморни. Ту су деца којој је потребна посебна пажња. Деца која имају породичне проблеме, па шта сад радити с њиховим оценама? Како им помоћи, независно од школе? А шта са онима који су пропустили градиво и баш сад желе да надокнаде? Или онима чији родитељи неумољиво инсистирају да они знају за више од онога што сте ви оценили? И шта са препаметном децом коју нема ко да подстакне код куће? Допунска настава, допунска папирологија, непланирани родитељски, отворена врата… Доступност 24 часа, у нади да ће се јавити родитељ детета у које полажете толико наде, а за које код куће нико нема времена…

Могу само да замислим колико је све то тешко…

Вероватно има и родитеља који не комуницирају, оних који се вечито жале и оних који сматрају да је образовање њихове деце искључиво ваш посао. А ви се питате како је могуће да буду незаинтересовани за сопствено дете и грдите себе што дозвољавате да се све то одрази и на вашу породицу, ваш приватни живот…

Знам да не мења много ствари, али ја желим да вам кажем – свесна сам свега што радите за моје дете и неизмерно сам вам захвална. Ваша улога у животима моје деце била је од огромног значаја за њихово образовање и развој. Ви сте код њих подстакли ту унутрашњу жељу да уче и постану бољи. Моја деца су бољи људи зато што познају вас.

Због посла који неуморно обављате, помажете деци да уче и развијају своје умове, шире перспективе и боље схвате свет у којем живе. Градите им свест и савест, истовремено негујући њихову природну интелигенцију. Ваш је утицај немерљив. Ваше место у животима моје деце је једно од најважнијих. Ви сте ти који одгајате генерације које ће обликовати нашу будућност.

И док се пробијате кроз овај период године који сада почиње, под теретом умора и обавеза, никад не заборавите све ово што сам рекла. Од вас зависе наша деца. Ваша дела и ваше речи толико утичу на њих, да се понекад запањим.

Тога се увек сетите. Сетите се и тога да има много родитеља који цене оно што радите за њихову децу.

Јер, ви сте важна карика у животу сваког детета које уђе у вашу учионицу. Ваш посао један је од најчаснијих на свету. Хвала вам учитељице, хвала за све што чините.

С најдубљим поштовањем и огромном подршком,

Једна мама”

И. Т.

 

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.