Учитељски посао је међу три најстреснија занимања

децембар 23 01:38 2016

Подучавање је међу три најстресније професије, према истраживању уваженог академика који је проучавао ментална стања и количину стреса код 80 различитих професија.


Sir Cary COOPER, професор организацијоне психологије и здравља на Универзитету Manchester и некадашњи владин саветник за ментално стање, открива да се учитељска професија редовно оцењује као једна од најстреснијих.

„Од свих професија које сам проучавао, њих 80-ак, учитељи спадају у три најстресније“, каже Cooper . „Осим дугог радног времена и количине стреса, оптерећење послом је прилично велико.“
Његови коментари осванули су управо у време када је највећа британска институција за увежбавање нових учитеља TEACH FIRST почела нудити својим полазницима  психолошку подршку због забринутости да би притисци и стрес у учионици могли изазвати психолошке проблеме код учитеља.

Друге високостресне професије које  Cooper спомиње су здравство и службе попут полиције, хитне помоћи и ватрогасне службе.

Cooper додаје да су неки делови IТ [информатичка технологија] индустрије такође врло стресна занимања. С друге стране, књижничари, вртлари и лабораторијски биолози имају нека од најмање стресних занимања.

Cooper је у тридесетогодишњој каријери објавио више од 100 извештаја о менталном стању и стресу на радном месту.

Сматра да су тескоба, стрес и депресија водећи узроци одсутности због болести код многих професија, а у подучавању су ти проблеми „ендемски“.

Cooper каже да сталне промене у едукацијским политикама повећавају количину стреса код учитеља па позива владу да заузме „hands-free“ приступ едукацији.

Влада би требало да третира школе на исти начин на који је бивши премијер Gordon Brown третирао Банку Енглеске (BOE) 1997., тј. признати школама независност од политичке контроле, сматра Cooper.

 

Напомена:

TES је дигитална заједница с више од 3,6 милиона регистрираних онлине корисника у 279 земаља и територија, те стога највећа онлине мрежа учитеља која саветује, информише и инспирише едукаторе широм света.
Извор: tes.com

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.