Umete li da rešite ovu zagonetku?

Zagonetka

Manijak je kidnapovao četiri osobe. Probudili su se zakopani u pesku do glave, kao što je prikazano na slici.

Svaka od osoba ima šešir, crni ili beli. Osobe A i C imaju crni šešir, a osobe B i D imaju beli. Zakopani su u pravcu kao što je ilustrovano. Svaka osoba zna svoju poziciju, kao i poziciju svih ostalih osoba, ali ne znaju koja je kombinacija boja šešira. Između osobe A i B je zid.

Da pojasnimo:

– Osoba D vidi osobu B i C ispred sebe, a A je iza zida. 
– Osoba C vidi osobu B ispred sebe i zna da je osoba A iza zida, a da je D iza njega.
– Osoba B vidi samo zid, a zna da je A iza tog zida i da su C i D iza njega.
– osoba A samo vidi zid i zna da su B, C i D sa druge strane

Manijak im zadaje sledeće uslove: „Ukupno ima 2 bela i 2 crna šešira. Ako neko od vas tačno kaže boju svog šešira, svi ste slobodni. Ako neko pogreši boju svog šešira, svi ste nastradali.“

4 osobe ne smeju da pričaju ili na bilo koji način komuniciraju međusobno ili će ih odmah ubiti. Jedini izuzetak je ako progovore da kažu koja je boja njihovog šešira.

Osobe ne mogu da okrenu glavu i ne mogu da pogledaju gore da vide svoj šešir, mogu samo da vide boju šešira osobe ispred.

PITANJE: Od ove četiri osobe, koja može da bude 100% sigurna koja je boja šešira na njenoj glavi? Koja je to osoba i kako može da zna?

(Kurir)

  Categories:
 1. децембар 31, 12:10 #1 IvanaB

  Osoba C može dati tačan odgovor o boji šešira na svojoj glavi nakon što uoči da se osoba D ne oglašava jer je to znak da su šeširi koje vidi ispred sebe različite boje. Pošto osoba C ispred sebe vidi beli šešir, znači da je na njenoj/njegovoj glavi crni (osoba D bi reagovala da vidi dva šešira iste boje ispred sebe)

  Одговорите на овај коментар
 2. децембар 31, 12:54 #2 Milj@n@

  Osoba C može da bude 100% sigurna da je njen šešir crn. Da osoba D vidi dve iste boje mogla bi odmah znati da je suprotne boje njegov šešir, ali kako vidi i beli i crni šešir ispred sebe ne može ništa znati o svom šeširu. Na sreću, ćutanje osobe D je osobi C dovoljno da zaključi da je njegov šešir suprotne boje od osobe B, tj. da ima crni šešir.

  Одговорите на овај коментар
 3. децембар 31, 14:32 #3 SVN

  Osoba C jer D ćuti

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.