Успех на крају школске године не награђујте, него славите

јун 12 22:19 2018

Приближава се крај школске године, исправљају се оцене, деца су под притиском, а с њима и многи родитељи.

Не би ли своју децу додатно мотивисали, родитељи неретко обећавају (озбиљне) награде уколико дете оствари одређени резултат. Исто раде и родитељи одликаша који дете желе да награде за труд током целе године и сматрају да је то исправно. Дарови су разни: од нових телефона, бицикала, таблета, путовања и сл.

Ипак, неколико истраживања показало је да награде за оцене нису добра идеја. Психолог Ричард Рyан са Универзитета Рочестер у Њујорку сматра да су деци тако мотивација за учење поклони, а не знање.

“Сада је родитељ тај који мора да надзире и подстиче дете, уместо да дете само схвати вредност учења и упорности. Било би боље да родитељ на други начин похвали дете – рецимо, да му предложи да заједно прославе успех, оду на излет, вечеру и сл. Награђивање и прослава неког успеха две су различите ствари“, сматра проф. Рyан.

На тај начин размишља и мама блогерка, Кристина Орган.

“Ја верујем у награђивање труда, а не резултата. Једно дете може пролазити кроз све разреде с чистом петицом без много муке, док друго дете мора више да се потруди и учи за четворку. Шта поручујемо ако наградимо само ученика који је прошао с петицом? Да труд оног другог није вредан? Лично, успех деце радије славим него да га награђујем, а највише разлога за славље имам кад видим да су моја деца лепо васпитана и помажу другима. Уосталом, то је оно што је важно, а не оцене у дневнику”, каже мама Кристина.

Извор: www.harfa.hr
  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.