“Уводимо е-дневнике, униформе, а децу смо заборавили”

август 23 18:01 2017

Деца годинама нису у фокусу пред почетак школске године, већ се бавимо униформама, е-дневницима, оценама, каже председница удружења Родитељ Гордана Племић.


Гостујући у Kажипрсту, она каже да се родитељи баве тиме како да издрже велики удар на буџет, а да децу нико не припрема за нови део њихових живота.

“За нас је важна тема цена уџбеника и свега потребног за полазак у школу. То је атак на целу породицу и када има само једно дете, а замислите како је онима са више”, каже Племићева.

Kако наводи, уџбеници коштају између 12 и 15 хиљада динара, а када се на то додају свеске, оловке, ранац и друге ствари то достиже и просечну плату. Истиче и да је јасно да све може да буде јефтиније, када после целе године буде књига које нису ни отворене.

“Родитељи пребаце фокус на то како да нађу паре, а најмање имају могућности да причају са децом о томе како ће изгледати ићи у школу, пропуштамо могућност да их уведемо у тај део живота”, каже она.

Гошћа Kажипрста каже и да родитељи предуго чекају да неко промени стање ствари у просвети, јер сваки министар дође и каже “имамо много тога наслеђеног, не могу одмах да исправим грешке”.

“Ми их предуго чекамо, неповерење расте и мени као родитељу троје деце школског узраста не значе много изјаве о томе да ће се ‘некада’ променити закони и променити прописи”, каже она.

Председница удружења Родитељ наводи да се потроши једно цело лето на причу о униформама, која, како каже, није толико важна.

“Важније ми је да некако наместимо да деца безбрижно крену у школу, бавимо се финансијама, униформама, е-дневницима, а са друге стране имамо питање вршњачког насиља и још више губимо однос наставника и родитеља. То је важно, јер деца проведу можда и више времена у школи током радних дана, а родитељи и наставници су изгубили однос. Неопходно је да имамо узајамно поверење, да се не бавимо само оценама и када избије проблем око тога, него да заједно пратимо дете”, каже она.

Kако истиче, друштво ставља фокус на периферне ствари, а у том процесу смо сви заједно “изгубили дете”.

ИЗВОР: Б92

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.