Vaše dete na uzrastu od dve godine

maj 16 21:29 2018

Ono što najviše privlači pažnju roditelja u ovom periodu je upornost koju dete stiče. Fraze poput „ne želim“ i „neću“ postaju učestale u svakodnevnom govoru, što može dovesti do burnih i nepoželjnih reakcija.


U ovom periodu deca svakodnevno poboljšavaju svoje motorne veštine. Uspevaju da skinu delove odeće, samostalno hodaju, pomažu pri pranju ruku, udaraju loptu nogom, penju se po nameštaju…

Težina i visina deteta od dve godine

Na uzrastu od dve godine prosečna težina deteta je oko 12,9 kg, a visina, ako je dečak oko 88 cm. Kada govorimo o devojčicama prosečna težina je oko 12,4 kg dok je visina oko 86 cm. Dete koje smo do pre nekoliko meseci ljuljali u naručju, sada je poraslo.

Razvoj deteta od 24 meseca

Na ovom uzrastu kažite zbogom pelenama. Svakog dana vidimo kako deca postaju sve nezavisnija. Obožavaju da se igraju, ali ne toliko i da dele igračke.

Postaju vrlo posesivni, a fraza „to je moje“ je omiljena. Sada treba obratiti pažnju, jer iako ne uvek, ovakvo ponašanje može izazvati agresivne reakcije ako neko drugi proba da uzme njihovu igračku ili bilo šta drugo što dete smatra samo njegovim.

Pored toga, dete sada ima ogromnu želju da se penje i silazi sa stepenica, čime učvršćuje svoje mišiće. Baloni, loptice ali i sve ostalo što može da se baci u vis postaje omiljeni instrument zabave.

Kako hraniti dete od dve godine

Dete od samog početka mora da stekne dobre navike za stolom. Treba da sedi sa ostatkom porodice i stimulisati dete da jede samo.

Ako dete ne želi da jede, nemojte mu nuditi alternativu, jednostavno uklonite tanjir. Gledajte da ne jede puno slatkiša između obroka, to će mu smanjiti apetit. Obrok koji ponudite Vašem detetu treba da sadrži raznovrsne i uravnotežene hranljive elemente.

Govor kod dece od dve godine

Na ovom uzrastu dete zna da imenuje jedan ili više predmeta (stvarnih ili na slici). Izgovara jednostavne fraze ili rečenice, zna da odgovara na jednostavna pitanja.
Na kraju 2. godine dete u svom rečniku ima oko 300 reči. Učestalo pita „šta je to?“,“ ko je to?“,“ gde je?“ Posle druge godine života dalji tok razvoja će zavisiti od individualnih sposobnosti deteta, ali i od uticaja sredine u kojoj živi.

Kako kontrolisati emocije deteta od 24 meseca?

Na ovom uzrastu dete još uvek ne zna da kontroliše svoje emocije. Ako dete burno reaguje prilikom postavljanja granica, nemojte mu kontrirati, Vi ste ti koji kontrolišete situaciju, s obzirom da dete tek počinje da pokazuje svoj karakter, i deluje da zna šta radi, to ipak nije slučaj. Treba da mu skrenete pažnju da takvo ponašanje nije poželjno, ali ne da ga kritikujete, već ono samo treba da donese zaključke.

Dobro ponašanje uvek treba nagraditi i pohvaliti. Vreme je da postavite granice i da budete dosledni. Vreme koje sada uložite u vaspitanje vašeg deteta biće od vitalnog značaja za njegov razvoj sutra.

Izvor: lingualogos.com

  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.