Васпитачи као владари из сенке

август 23 13:50 2014

Да ли се свако дете рађа са способностима Леонарда да Винчија? Какав треба да буде васпитач у 21. веку
555
Сокобања – Муке које данас муче васпитаче су мале плате, односно велике разлике међу платама у зависности од развијености општине, недостатак средстава за адекватно опремање вртића, незаинтересованост родитеља, а често и локалне заједнице, као и све више насилничког понашања међу децом.

А шта деца данас раде? Углавном седе испред екрана, слабо су физички покретљиви, што за последицу има гојазност и спутавање креативности. Радијских програма за децу је мало, а дечјих радио станица уопште нема. Малишани углавном играју игрице и гледају цртане филмове који више немају везе са реалношћу.

Савремено друштво захтева промене у наставном процесу, другачије улоге и ђака, и наставника – чуло се између осталог на осмом међународном симпозијуму „Васпитач у 21. веку”, који је недавно одржан у Сокобањи, у организацији Високе школе за образовање васпитача из Алексинца.

– Васпитач мора пре свега да буде комуникативан, спреман на различите облике рада са децом, информатички писмен и поврх свега изузетно широко образован. Треба да поседује знања од књижевности до физичког и здравственог васпитања… Пред васпитаче се постављају све већи захтеви, деца долазе већ образована, сама трагају за информацијама, а на располагању су им различита технолошка достигнућа – рекао је др Стојан Обрадовић, директор школе из Алексинца.

По његовим речима, васпитачи раде у великим групама па није лако бринути, васпитавати и образовати по 25, 30 деце, а при том у лошим условима рада, јер немају сви васпитачи компјутер, нити исте плате.

По мишљењу Звездана Арсића из Косовске Митровице, добар васпитач треба да воли децу, да се добро осећа у њиховом друштву, да поштује јединствену личност у сваком од њих, да на смех одговори смехом јер дете осети ко је на његовој страни.

– Учитељ новог миленијума има потпуно нови задатак: да помогне ученицима да проналазе и одабирају битне и поуздане информације, да их оспособи за самообразовање и доживотно образовање. Један наш колега је пронашао 195 нових улога наставника – он је планер, програмер, истраживач, саветник, терапеут, координатор, водитељ, мотиватор и слично – рекла је Драгана Љубисављевић из основне школе „Вук Караџић” из Књажевца.

Академик Раденко Круљ је подсетио да има оних који сматрају да се свако дете рађа са способностима Леонарда да Винчија и да до осме године, а потом и у пубертету, губи значајан проценат својих способности. Зато је, по његовом мишљењу, улога васпитача и наставника да сачувају колико год је могуће од тог потенцијала. Истиче да наставници морају бити владари из сенке, јер су деца, нарочито у пубертету, љута – не желе да разговарају и зато родитељи морају наћи особу којој ће дете веровати.

По његовом мишљењу, насилничко понашање је највећи проблем у предшколској популацији.

– Деца све то доносе из породице, имитирају одрасле, а често су и сами жртве па то преносе и на вршњаке. Према истраживањима, 30 одсто деце је изложено насиљу, а 15 процената се насилнички понаша. Да би се ти проблеми превазишли, неопходна је чвршћа сарадња породице и предшколске установе, јер насиље је наметнуто, то није нормална фаза у развоју детета која ће проћи сама од себе – упозорава професор Круљ.

Сандра Гуцијан

—————————————

Вртић у Високој школи

Висока школа за образовање васпитача из Алексинца једина је у Србији која у својим просторијама има и вртић, у којем практично вежбају будући васпитачи. Ове године уписаће је 145 бруцоша, а недавно је прославила јубилеј – 140 година постојања.

 

Извор:www.politika.rs

 

  Categories:
  1. август 25, 08:43 #1 SNEZA

    U potpunosti se slazem sa Vama. Ali tu postiji i jos nekoliko otezavajucih okolnosti za rad. Preobimna pedagoska dokumentacija, Inkluzivno obrazovanje… Kako da se potpuno posvetimo detetu sa teskocama u razvoju ako su grupe velike, pa pisemo desetine planova i izvestaja, portfolio za svako dete, Knjigu rada vaspitaca… i uz to imate samo nekoliko agresivne, vaspitno zapustene dece – dovoljno da vam remete normalan rad.Samo pricaju o kompjuteru i GTA, igricama punim nasilja, koje oni igraju po celi dan bez roditeljskog nadzora. Treba ici u korak sa naukom i tehnoloskim razvojem, ali redukovati decje programe i uvesti redovnu kontrolu.Nazalost, sve je vise ovakih slucajeva, koji bacaju u senku drugu decu, decu koja puno znaju, radoznala su,zeljna znanja, a pri tome lepo vaspitana.Vaspitac mora da bude carobnjak koji se magijom snalazi u ovakim situacijama, putem interneta, jer su sadrzaji u enciklopedijama zastareli, ne mogu da prate vrtoglave promene.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.