Вербална и невербална комуникација у настави

јул 17 18:07 2014

Комуницирати значи размењивати мисли, поруке, идеје… али значи и суделовање у осећањима других. Комуницирамо не само вербално ( речима ) него целим својим бићем ( невербално).

neverbalna-komunikacija

Када наставник улази у разред он успоставља интеракцију са ученицима прво невербалним знаковима као што су поглед, израз лица, осмех, кретње, покрети руку и сл. Ученици ове знакове одмах дешифрују јер није им свеједно да ли у њима препознају смиреност, наклоност, добро расположење , заинтересованост, ентузијазам или нешто сасвим друго. Ако се успоставе добре вибрације, и речи наставника ће свакако имати јачи утицај. Кретањем по разреду, смањује се и просторна удаљеност од ученика и то приближавање знак је наставникове наклоности и жеље за: помагањем, охрабрењем ученика и сл. Удаљавањем од ученика, наставник показује ненаклоност, незаинтересованост и сл.

Повратну информацију, из невербалних знакова ученика, можемо добити пратећи израз лица ( нарочито очи и уста), титраје мишића на лицу, положај тела, и сл. Заинтересован израз лица, тело и глава у пози слушања, гледање у очи наставника, активно праћење његовог излагања, биће невербални знак да ученик разуме оно што наставник говори .

Када говоримо, тело нам помаже да ситним мимикама и десетинама малих гестова, употпунимо своју вербалну комуникацију. Мада тога нисмо свесни, сви ми добро владамо овим „немуштим језиком“ и непрекидно се њиме служимо. Али…

Када мислимо да неко у вербалној комуникацији не говори истину тада пажљиво посматрамо знакове на лицу саговорника, јер је мускулатура лица директно везана за делове мозга који обрађују емоције. Такође и „говор тела“ често открива много више него речима исказан садржај.Ти невербални знаци показују праве мисли и ставове који се покушавају сакрити. Пратите знакове али верујте и свом инстикту. Први утисак који сте стекли посматрајући неку ситуацију је драгоцен. Чак и ако се касније, логичким закључивањем, не сложите са тим осећајем он може бити непроцењива информација.

 

nadgradnja.wordpress.com

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.