Вербић: Од септембра мање бирократије

август 09 10:13 2014
Танјуг
Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић најавио је да ће законским решењима које спрема министарство бити уздрмани монополи издавача, смањен број уџбеника који ђаци носе у школу, али и да ће завршни испит за осмаке бити мање стресан.Вербић је у интервјуу Тањугу рекао и да наставнике од септембра чека мање бирократије и да је Министарство просвете планирало да до краја године буде усвојено неколико нових закона – о основама система образовања и васпитања, затим о основном и средњем образовању, као и закона о уџбеницима.

Новим законом о уџбеницима, очекује министар, требало би да у потпуности буде промењен начин на који се уџбеници користе у школама, јер се до сада дешавало да ђачке књиге након завршене школске године остану нетакнуте, а он сматра да би убудуће морале бити средство за самостално учење.

“Уџбеник је за ученика не за наставнике. Наставници треба да предају у складу са програмом, а уџбеник да буде средство за самостално учење. Мислимо да ће овај закон то поставити на своје место”, нагласио је Вербић.

Он је додао да ће закон уредити тржиште уџбеника, да неће бити оволики број књига које ученици носе у школу, али и да ће монополи издавача бити мало уздрмани.

 

  Categories:
 1. август 09, 12:05 #1 teodor

  Korak po korak, ali iskreno i temeljno uz neprekidnu saradnju sa iskusnim i mislećim profesorima od vrtića do fakulteta.

  Одговорите на овај коментар
 2. август 09, 20:03 #2 Лала

  Уџбеници су само једно од наставних средстава. Наставно средство може да буде (и треба) и сајт где су наставне јединице обрађене на различите начине коришћењем мултимедијалне технологије.
  Поприличан број наставника се бави развојем наставних средстава.
  Ако је министар мислио на на то да сваки наставник треба да се бави развојем наставних средстава то свакако треба поздравити али треба бити свестан да је за њихов развој потребно време. Оптимално је комбиновати већ развијена наставна средства са развојем нових. Ту се јавља проблем ауторских права и накнада јер неће сви наставници хтети да својих руку дело деле без накнаде. Другим речима треба развити механизме стимулисања развоја наставних средстава која ће да буду у јавном домену.
  Пошто неки наставници имају проблема са нормом а често су умешни у коришћењу рачунара и разних других алата зашто им не омогућити да део норме покрију развојем наставних средстава за тај део норме под условом да је резултат у јавном домену и доступан свима.
  Неки ће рећи да иста наставна јединица има да буде презентирана на 100 или више начина. Ту не видим неки проблем ако то нису идентичне разраде и ако се омогуће механизми њиховог коришћења у различитим ситуацијама.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.