Влада поднела скупштини два предлога закона о образовању

септембар 14 18:01 2017

Влада Србије утврдила је данас Предлог закона о основама система образовања и васпитања и Предлог закона о високом образовању и послала парламенту на усвајање, а ови закони би, како је саопштено, требало да “поставе темељ квалитетнијем образовању”.

Предлог закона о основама система образовања и васпитања треба да представља кровни просветни закон, којим се даје већа аутономија установама у образовању, што подразумева педагошку аутономију у доношењу одлука о делу школског програма, организацији рада и календару, наводи се у саопштењу Владе.

Предлогом закона се уводе и новине у систему управљања и руковођења установама, директори ће бити бирани искључиво на основу компетенција, уз обавезну обуку и лиценцирање, имаће проширену одговорност, сигурнији радно-правни статус, а у пензију одлазити са 65 година.

Предлогом је предвиђено доношење Националног оквира образовања као основе за израду нових наставних планова и програма.

Kако се наводи, предлогом је проширена одговорност у области забрана у односу на насиље и дискриминацију, повећане су новчане казне за прописане прекршаје, а уводе се и нове васпитно и васпитно-дисциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад.

Тим законом прописана је и одговорност родитеља, а предвиђена је и могућност оснивања општинских савета родитеља.

Извор: Бета

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.