Влада Србије усвојила предлоге просветних закона – уводи се нов концепт државне матуре

октобар 09 17:50 2017

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о дуалном образовању и предлоге закона о изменама и допунама закона о предшколском, основном и средњем образовању.


– Предлогом закона о дуалном образовању унапређује се средње стручно образовање у правцу прилагођавања потребама привреде, кроз прецизно дефинисање улога свих учесника. Тиме се омогућава ефикасније образовање у којем ће ученици стицати знања и вештине који ће их учинити запошљивим одмах након формалног школовања и смањити стопу незапослености младих до 25. године. Истовремено, јача се конкурентност привреде Републике Србије на регионалном и глобалном нивоу – саопштава Министарство просвете.

Према њиховим речима, овај предлог закона прецизно уређује права и обавезе школа, компанија и ученика средњих стручних школа, обезбеђује безбедност и поштовање права ученика, а на учење кроз рад их мотивише стипендијама.

Образовање ученика у дуалном систему прате наставник практичне наставе из образовног система и лиценцирани инструктор који има сертификат о положеним дидактичко педагошким вештинама, а укупан надзор, укључујући и надзор послова поверених Привредној комори Србије врши Министарство просвете. Предвиђа се и модернизавање и креирање савремених образовних профила, који су усклађени са техничко-технолошким развојем.

Предлози закона о изменама и допунама закона о предшколском, основном и средњем образовању и васпитању односе се пре свега на усаглашавање за предлогом системског просветног закона који је недавно усвојила Народна скупштина.

– Њима се редефинише се време ученика проведено у школи, чиме се гради другачија слика школе која треба да буде место за учење и развој ученика, али се и ослобађа простор за ваннаставне активности које су раније биле запостављене. Проширују се могућности за образовни туризам – школе и специјализоване установе за децу и ученике које имају одговарајуће услове могу постати центри за реализацију наставе у природи чиме би се појефтинили трошкови оваквих активности а уједно би се потпомогао и развој на локалном нивоу. Уводи се нови концепт државне матуре која треба да унапреди квалитет средњег образовања и омогући проходност ученицима на следеће нивое образовања – саопштава Министарство просвете.

Извор: Блиц

  Categories:
  1. октобар 10, 15:57 #1 Данијела

    Мислим да је нешто слично потребно урадити у погледу Високих струковних школа а не да студенти добијају бланко потврде о обављеној пракси а да нису ни сат провели на истој…

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.