Вређању и понижавању професора морало се стати на крај

јун 05 17:36 2015

 

Хрватски сабор на својој је седници 8. маја донео измене и допуне Казненог закона које доноси бројне новости везане за нападе на просветаре.

Tko-napadne-profesora-770.jpgbez-slova
Тим су изменама напади и психичко малтретирање учитеља постали казнено дело које се гони по службеној дужности, а не као до сада тек приватном тужбом. Ко нападне професора, може добити и пет година затвора.

Наставници су одахнули и измењени Казнени закон дочекали с одобравањем.

Према истраживањима загребачке Учитељске академије, 4,6 посто наставника у основним школама у Хрватској у 2014. години примило је пријетње батинама.

„Пуно је вређања и понижавања професора, посебно пред крај школске године кад се ближи закључивање оцена.

Да се законски не регулирају претње, догодила би нам се ситуација као у Америци, од физичког обрачуна па све до извлачења ватреног или хладног оружја у школама, због чега бисмо морали стрепети за властити живот.

На пример, кад закључимо заслужену јединицу или неког пошаљемо на продужени, односно када онемогућимо ученику да прође разред, ми морамо страховати.“ – закључила је Лидија Жапер, равнатељица осјечке Економске и управне школе, додајући да су досад, због могућности подизања тек приватне тужбе, наставници у случају пријетњи неријетко одустајали од тога.

Иако каже да се, откако је на месту директора, у њезиној школи такво што не догађа, никада не можете бити сигурни, истиче, да се већ сутра неће догодити.

Измене и допуне Казненог закона оправданим сматра и Дражен Ђапић, директор  гимназије у Осијеку, додајући да се дигнитет наставника годинама доводи у питање. Наглашава да су наставници немоћни, тиме и незадовољни, а претње ученика готово да су прешле, каже, у обичај, о чему сведоче догађаји из других средина у Хрватској.

Наставници немају инструменте заштите, истиче и Златко Краљевић, равнатељ ОШ Ивана Филиповића, додајући да је у основним школама мање пријетњи и вријеђања, но свакако је да их има.

„Учитељи су врло слабо заштићени, посебице гледамо ли права деце и све што то право доноси. Стога је могућност гоњења по службеној дужности добар корак у заштити просветних радника.“ – појаснио је Краљевић.

Извор: https://www.skolskiportal.hr

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.