Вучић: Ове године биће значајнијег повећања плата у јавном сектору

фебруар 24 18:39 2017

 

У Србији ће ове године бити значајније повећаване плате у јавном сектору, а по први пут би могле да буду повећане и плате запослених у јавној управи, најавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Премијер је, одговарајући на питање новинара када ће бити враћене плате у јавном сектору на ранији ниво односно пре смањивања, рекао да су плате у многим секторима већ враћене, као и да су у некима и веће него што су биле.

Како је навео, учитељима и наставницима су за око 0,5 одсто веће, пошто су увећане за 10,5 одсто, али им је претходно било смањено 10 одсто.

Он је додао да су, такодје, повећане и здравственим радницима, војсци и полицији.

– Ове године ћемо, мислим, први пут и јавној управи да повећамо плате. Ове године ћемо значајније да повећамо плате свима и здравственим радницима, учитељима и наставницима и професорима и радницима у јавној управи и другима – навео је Вучић.

Када имате раст, то није враћање јер, истиче Вучић, не може да се даје оно што немамо.

Он је рекао да су добри резултати били у јануару и фебруару, пошто је било предвиђено да крајем фебруаура у буџету имамо дефицит од 17 или 18 милијарди динара, а уопште тренутно нема дефицита.

Вучић је додао да ће бити остварен и значајан суфицит уколико буде једнократних прихода.

Премијер истиче да ћемо ове године свакако имати привредни раст већи од три одсто, као и да очекује да раст буде 3,5 одсто.

Он је нагласио да ће грађани то осетити, али на здравим ‘економским ногама’, а не тако што ће се угрозити будућност наше деце.

– Онда имате резерве и за пројкетне зајмове и повећање плата и пензија. Људи ће то осећати сваке године – нагласио је премијер.

Нећу да лажем људи ни на овим изборима

Премијер је изјавио да ће држава исплаћивати дуг бившим радницима пропалих предузећа у складу са стањем у буџету и да “неће испуњавати ничије жеље”.

– Нисмо криви што су у протеклих десет година фабрике опљачкане и на стотине хиљада радника остало без посла. Они сада траже исплате, спремни смо да са њима разговарамо и тражимо начин како да им помогнемо, али те наслеђене обавезе можемо да исплаћујемо само ако за то има пара – рекао је Вучић новинарима поводом протеста радника пропалих предузећа због неисплаћених плата.

Он је рекао да “паре не падају с неба већ морају да се зараде”.

– Ми ћемо да исплатимо колико имамо, нећу да трошим будућност наше деце и дајем што немамо и нећу да лажем људе ни на овим изборима – поручио је премијер.

Добро је што је у Србији, додао је, све више фабрика и радних места, све фабрике које у Нишу раде отворене су за време мандата ове владе.

Навео је да је Нишу било 50.000 незапослених и да их је сада мање од 30.000, а да је његов циљ да у том граду буде мање од 20.000 људи који траже посао.

Танјуг,Бета, Блиц
  Categories:
 1. фебруар 24, 21:27 #1 AK

  Pršte obećanja ,idu izbori.

  Одговорите на овај коментар
 2. фебруар 25, 09:52 #2 Ja

  Premijer ne zna matematiku.

  Одговорите на овај коментар
 3. фебруар 25, 14:22 #3 Nebojša

  Odakle novac sada, bosančino?

  Одговорите на овај коментар
 4. фебруар 25, 15:47 #4 Sanja Randjelivic

  Gde je obecano povecanje plata radnicima u predskolskim ustanovama?

  Одговорите на овај коментар
 5. фебруар 25, 21:18 #5 Учитељ Миле

  Ко овде не зна математику.
  Ако сам имао плату 50.000 и смањила се 10% добио сам 45.000.
  Када ових 45.000 повећамо 10,5% добијемо 49,725 динара.

  Одговорите на овај коментар
 6. фебруар 26, 10:46 #6 ema

  Samo se ti nadaj. Necemo glasati za tebe. Ni mi ni nase porodice.

  Одговорите на овај коментар
 7. фебруар 27, 09:57 #7 Snezana

  Kada ce u zdravstvu biti priznata visoka skola i specijalizacija za sestre babice i dokle ce da budu nadredjene glavne sestre sa nizom strucnom smenom zato sto su necije veze iz rukovodece stranke?Da li je bitno to ili strucna sprema iradno iskustvo?

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.