За предшколце више игре, а мање учења

новембар 12 17:15 2018

У предшколске установе ће се од следеће године увести програм са доста новина. Већ се успешно примењује у Земуну, Чачку и Новом Саду

Предшколци ће од следеће године више времена проводити играјући се него учећи. То, укратко, предвиђа нови план и програм, који Министарство просвете намерава да у предшколске установе уведе сукцесивно од септембра 2019. године.

Предшколско васпитање је до сада, по документу из 2006. године, било искључиво припрема за школу. Процењено је да је то преозбиљно, и да би деца у том узрасту требало да уче уз игру.

Нови програм за предшколце зове се “Године узлета”, представљен је недавно, а министар просвете Младен Шарчевић је истакао да је циљ да се унапреде доступност, квалитет и праведност система предшколског васпитања.

Помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић рекла је да су основе програма метафорично назване године узлета.

– Основе овог програма подржавају развијање васпитно-образовног рада кроз заједничко учешће деце и одраслих у просторима који су инспиративни и провокативни за дете, у којима оно може слободно да истражује, да испробава, да се игра, да сарађује са другима и упознаје свет око себе – рекла је Весна Недељковић.

Нови програм, кроз пилот пројекат, у протеклих годину дана “заживео” је у појединим предшколским установама у Земуну, Чачку и Новом Саду. Директори и васпитачи не крију задовољство новим начином рада са предшколцима.

– У вртићу “Земунски бисер” већ годину дана васпитачи раде са децом по програму “Године узлета” и искуства су фантастична – каже Јасмина Боуали Станојковић, директор ПУ “Др Симо Милошевић” у Земуну. – Сви заједно учимо, укључујући и родитеље, који су и до сада били наши партнери, али сада је то другачије. Заиста смо задовољни.

ПЛАНОВИ И УЛАГАЊА

У СРБИЈИ раде 162 предшколске установе, у којима борави 200.000 деце. Министарство просвете намерава да до 2022. године уложи 32 милиона евра у адаптацију и изградњу нових вртића, како би што више малишана имало шансу да се упише у обданишта.

Извор: Новости

  Categories:
 1. новембар 13, 06:17 #1 Maja

  A kad krenu u skolu ni olovku ne znaju da drze pravilno!!

  Одговорите на овај коментар
 2. новембар 13, 17:33 #2 Jasna

  Kakva je tu onda veza koja treba da postoji izmedju vrtića i škole! Deca treba da budu pripremljena za ono što ih čeka u školi, a ne da budu zatečena i pod nevidjenim stresom. Nije mi jasno zašto menjati nešto što je do sada dobro funkcionisalo!

  Одговорите на овај коментар
 3. новембар 14, 10:25 #3 Milica

  Šta li su deca radila do sada u predškolskom!?!?

  Одговорите на овај коментар
  • новембар 14, 19:21 San

   Bogami vise nego kod kuce.Roditelji im uvale telefone,tablete i problem resen,moze se u kafic na kafu.A u vrticu,te zene provedu sate,i sate sa nadom decom,hraneci ih,sluzece ih ,bave se ne sa jednim vec sa 30 toro.Malo.li je?

   Одговорите на овај коментар
   • новембар 15, 17:11 Julka

    Vi sad komentarisete kao da je vecina roditelja nemarno I nezainteresovano I svi odreda sede u kaficu. To naprosto nije istina, svi se snalazimo kako umemo I znamo I bar ja imam srece da poznajem vise posvecenih I prosvecenih roditelja. Kad sam ja bila dete, moj otac je zajedno s drugima lokao ispred prodavnice, a nije bilo ni telefona ni tableta. Ko hoce da zapostavlja dete ne treba mu ni fejsbuk ni Instagram ni telefon.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.