Заборављени час одељењског старешине

август 10 11:30 2014

У многим школама овај час, иако је обавезан, уопште се не одржава или се организује само када дође до насиља међу децом.

sg

Иако је и даље у великом броју школа пракса да час одељењског старешине буде последњи у току дана како би се деца пустила што пре кући, у последње време поједине школе су одлучиле да овој пракси стану на пут, врате васпитну функцију часа и уозбиље и наставнике и ђаке.

– У гимназији моје ћерке овај час не постоји, осим када се догоди неки озбиљан проблем, попут насиља у учионици – прича мајка која се јавила у нашу редакцију са жељом да скрене пажњу на овај проблем у школама.

Рамона Ручнов, професорка разредне наставе у огледној Основној школи „Владислав Рибникар” из Београда, објашњава да се у многим школама час одељенског старешине уопште не одржава. По њеном мишљењу, разредне старешине нису довољно заинтересоване, а нису ни довољно обучене на начин који захтева наша реалност.

– Какви ће ови часови бити и да ли ће бити одржани, зависи од наставника, али и директора. Последњих година се провлачи идеја о обавезности овог часа, а и Завод за унапређивање васпитања и образовања је уврстио у групу признатих семинара оне о раду одељенског старешине – истиче Ручнов, која ђаке учи већ 17 година.

Она тренутно предаје ђацима трећег разреда и истиче да час одељенског старешине држи сваке среде као шести час и да се многи чуде зашто га држи и шта она ту ради.

– Ситуација се разликује од школе до школе, али у принципу, све зависи од директора. Многи релативизују часове одељењског старешине, битно им је само да се настава одржава, чак мислим да се најмање ради у гимназијама, јер они полазе од става да у ове школе долази цвет наше омладине, иако то одавно није тако – истиче наша саговорница која се овом темом бави и на мастер студијама Филозофског факултета.

Како наглашава, за рад на месту одељењског или разредног старешине није довољна само добра воља, већ је неопходно да се похађају прописани семинари и сарађује са Школским развојним тимом, чији је и она члан.

– Потребно је радити са децом од првог разреда. Код нас се у школи то врло озбиљно схвата, ми смо у обавези да држимо час одељењског старешине, а у школском тиму, који чине педагог, психолог, представници родитеља, ђака, неколико учитеља и наставника, смишљамо оквирне теме. Наравно да се некада морамо уклопити са датом ситуацијом, као када се запали учионица, што је био недавни пример у једној гимназији или када имамо вршњачко насиље, што је било и у мојој школи – објашњава ова учитељица.

Она каже да се деца на овим часовима уче како да уче, развија се њихово самопоуздање, добијају задатак да причају о томе које је њихово место у друштву, да представе свог друга, да стекну реалну слику о себи и својим талентима и да се о себи позитивно изјашњавају:

– Деца данас све теже одрастају, родитељи су често заузети, много раде, тако да је улога одељењског старешине јако важна, јер деца проводе у школи много времена и морају да имају позитивне узоре. Зато смо пре неку годину и одлучили да час одељењског старешине „уозбиљимо” и зато смо га увели у редовни распоред – објашњава Љиљана Ђокић, директорка гимназије „Свети Сава”.

У овој школи, поменути час је сада некад први, некад трећи у распореду и кад је у средини, а не на крају дана, нема бежања, каже директорка.

С. Гуцијан
Политика
  Categories:
 1. август 10, 19:47 #1 Radoje Ćeranić

  Sasvim je u redu da se cas odeljenjskog staresine ne drzi kao poslednji koji se skoro i ne drzi, vec izmedju ostalih casova.A da li neko postavlja pitanje da li se drze časovi izbornih predmeta kojih zvanicno ima prilicno dosta a placaju se kao svi ostali casovi redovne nastave..!?

  Одговорите на овај коментар
 2. август 12, 18:57 #2 Лала

  Пошто је час одељењског старешине планиран а и законска је обавеза онда је неодржавање тог часа тежа повреда радне обавезе и његово исказивање у дневнику ако није одржан је фалсификовање службене исправе.
  Сагласно закону о раду последице су познате.
  Исти је случај и са свим осталим обавезама из пословног плана школе, пардон Годишњег плана рада школе. Планови рада су радни налози. У школи моје жене на огласној табли су распореди за обавезну наставу, изборну наставу, допунску наставу, додатну наставу, ваннаставне активности, итд. Али да ли је тако у свим школама?

  Одговорите на овај коментар
 3. октобар 12, 18:16 #3 koliko para toliko muzike

  Te casove treba ukinuti. Gubljenje vremena. Nametnuta obaveza za ionako malo placen posao. Osam casova mesecno polus sva evidencija za 1000-2000din./mesecno. Hvala. Ne zelim da budem odeljenski staresina. Nikad.
  (ljubav prema poslu i otadzbini me ne greje)

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.